Processats per a cometes amb Deep Sky Stacker

Un cometa és un objecte celest que per a un observador es mou a través del fons d’estrelles (bàsicament com els planetes); la ciència que justament es dedica a estudiar i localitzar-los per tal de tenir-ne coneixement i un seguiment exhaustiu és l’ astrometria.

A la hora de fer-ne fotos ens podem trobar que el cometa a penes es mou i sembla una estrella més en quant a posició. Si es mou molt ràpid, a la hora de promitjar imatges, si agafem de referència les estrelles ens apareixerà mogut, per tant hem de alinear segons el cometa. Primer de tot cal tenir en compte que les nostres fotos han de tenir un temps d’exposició prou llarg com perquè es vegi el cometa, però prou curt com perquè no aparegui mogut en una foto individual.

He aprofitat que tenim el cometa 8P/Tuttle a mà per explicar com fa aquests promitjats el programa freeware Deep Sky Stacker (http://deepskystacker.free.fr/ ). En tots els exemples es tracta de 40 imatges de 30 segons a 800 ASA, fetes amb una Canon EOS 350D i un newton 200 f/4 (800mm de focal). Fes click aquí per a més detalls.

Si alineem segons les estrelles (processat standard que fa per defecte) evidentment ens apareix el cometa mogut:

Per a registrar cometes cal primer registrar les imatges sense apilar. Un cop registrades, cal fer click sobre una de les fotos i dir a on està el cometa (si no ens apareix automàticament, podeu seleccionar el cometa fent click sobre el cometa i polsant la tecla shift (majúscules) alhora). Quan li diem Apilar al programa cal anar a opcions avançades i podrem anar a la pestanya Cometas. Podem triar el mètode tradicional, alineat segons el cometa o que es apareguin tant cometa com estrelles puntuals, tot i que tarda el doble de temps. Uns resultats, primer alineat segons el cometa:

I alineat perquè tot aparegui puntual:

En resum:

  • El Deep Sky Stacker permet alineaments diversos per a cometes, alineant sobre les estrelles o sobre el cometa en qüestió.
  • L’alineat puntual, és a dir, el que fa que tot quedi quiet dóna resultats molt bons, però molt sorollosos, pel que caldra més exposicions (recorda que no les podem allargar si volem que aparegui puntual el cometa.

Per cert, no feu cas de la taca borrosa de l’esquerre, un bon flat ho hauria corregit! Les imatges han estat processades amb Photoshop de la mateixa manera: retallades, nivells i saturació al 60%. Podeu també visitar la secció de cometes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.