Cometa Lulin (i 2)

En aquesta ocasió la nit si s’ha comportat i he pogut fer suficients fotos del cometa que està de moda, el C3 Lulin, en total he acumulat una hora en imatges de 90 segons, tot i que el nucli ja apareix mogut (una mica). És incríble com es mou de ràpid aquest cometa, en una hora ha recorregut un bon troç del xip.

Per evitar el moviment aparent del cometa he fet 3 experiments, apilant amb diferents programes i mètodes: DeepSkyStacker, Maxim DL amb la mitjana i Maxim DL amb sigma clip.


DSS apilat per a mantenir el cometa i les estrelles puntuals


Maxim DL – average


Maxim DL – sigma clip

En aquesta ocasió guanya per golejada el Maxim DL 5 Pro alineant sobre el cometa, i després ja depèn de si un vol veure més destacat el cometa o no. Personalment, eliminar una mica les estrelles gràcies a la variable estadística fa que es pugui veure molt millor el cometa i fins i tot la segona cua a la part superior, més visible a la imatge final del processat.

Cometa 2007 N3 Lulin 24/02/2009 - Observatori Can Duran, Palamós. Takahashi FSQ 106N f/5. Filtre IDAS LPS. Muntura Losmandy G11. Autoguiat amb refractor Lunatico EZG 60 + barlow Meade 2x amb Orion Starshoot II. Orion Starshoot Pro. 40 x 90 " = 60 min d'exposició. Maxim DL 5 Pro (captura, guiat i apilat), Pleiades Pixinsight STD (processat)
Observatori Can Duran, Palamós – 24/02/2009
Takahashi FSQ 106N f/5. Filtre IDAS LPS. Muntura Losmandy G11
Autoguiat amb refractor Lunatico EZG 60 + barlow Meade 2x amb Orion Starshoot II
Orion Starshoot Pro. 40 x 90 ” = 60 min d’exposició
Maxim DL 5 Pro (captura, guiat i apilat), Pleiades Pixinsight STD (processat)

I de moment, deixo el cometa de banda, molt mediàtic però complicat!

2 thoughts on “Cometa Lulin (i 2)

 1. Hola Francesc.
  Abans de res felicitats per la teva captura. Em dic Lluís i som una famíla de Girona amb dos fills (18 i 13 anys) que arran d’una visita guiada de l’Ajuntament de Girona per veure estels a la muntanya dels Àngels, ens varen parlar del cometa Lulin.
  La veritat que a tots plegats ens va agradar molt la visita i hem vist la notícia que sortia divendres 27 de febrer al Diari de Girona.
  Ens hem connectat a la teva pàgina web i hem volgut deixar-te un comentari, i encoratjar-te amb la tasca que fas, que personalment la trobo apassionant.
  Una pregunta: que hi feu visites guiades també a l’observatori Duran? Si fos que si segurament ens hi apuntarem.
  Moltes gràcies.

 2. Hola Lluís, i gràcies pels teus comentaris! El meu observatori és d’ús privat, però no tinc cap inconvenient en ensenyar’t-ho un dia, només cal que en parlem per email ok?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.