Petit homenatge a Carl Sagan

L’astrònom Carl Sagan (Brooklyn, Nova York, 9/10/1934 – Seattle, 20/12/1996) ha estat un dels científics més destacats del passat segle XX. No només per a haver realitzat tasques de primer nivell i d’haver ajudat a avançar la ciència dels anys 70-90, sinó per ser potser el divulgador de la ciència més important dels últims anys (potser de la història m’atreviria a dir). Ell mateix ho deia en aquesta frase:

Després de tot, quan estàs enamorat, vols explicar-ho a tothom. Per això, la idea que els científics no parlin al públic de la ciència em sembla aberrant.

Podria ser molt extens en esmentar la seva vida, els seus èxits i les seves idees innovadores, com adjuntar un disc d’or amb música i un missatge a possibles civilitzacions extraterrestres en cas que trobessin les sondes Voyager, o la seva mítica sèrie de documentals Cosmos, estrenada l’any 1980 i seguida per a milions de persones arreu del món (i reemesa diverses ocasions fins a mitjans dels anys 90), però no ho faré.

Carl Sagan va ser més que una influència per a mi, i van ser justament aquests documentals, Cosmos, que em va marcar de per vida. Primer a principis dels 80, jo essent un marrec, un dia fent zapping en la única televisió que teniem a casa, vaig veure un home amb cara de simpàtic que parlava de les estrelles… m’hi vaig enganxar, llàstima que a casa érem 5 i amb només una tele és difícil… però ja n’hi va haver prou. Jo ja sabia que l’astronomia era cosa meva.

A l’any 1993, en una tarda de primavera, vaig optar per no anar a entrenament d’atletisme perquè amenaçava pluja. Arribo a casa, poso la televisió i veig que comença un documental on es veuen estrelles. Corrents vaig posar el vídeo a grabar i vaig anar a una de les altres televisions de casa perquè ningú em molestés i va tornar a aparèixer aquell home simpàtic. Ni me’n vaig adonar que tornava a sortir el sol d’entre els núvols, vaig tornar a quedar fascinat, era Cosmos, i a més en català. Evidentment no vaig tornar a anar als entrenaments aquell dia de la setmana, llàstima que era un dels últims episodis de la sèria d’un total de 13.

Mica en mica, i anar remenant i estudiant vaig anar sabent més d’aquell home, i em vaig comprar un dels seus llibres, Miles de millones, justament el seu últim llibre abans de morir d’una pulmonia derivada d’una mielodisplasia (malaltia que 5 anys després tindria cura). Des de llavors, a poc a poc, he anat recopilant alguns dels seus llibres, i avui ja arribo a 8 (no són molts, però són difícils de trobar, la majoria estan descatalogats o esgotats), dels quals 7 són en català i 1, Cosmos, en català (vaig preferir la versió catalana sense ilustracions, les imatges ja les tinc a la sèrie!). No descarto comprar-ne algun altre en anglès, però primer intentaré trobar-los tots en castellà. Un company de l’Agrupació d’Afeccionats a l’Astronomia de Girona, l’Alberto Fernàndez (http://cerebrosnolavados.blogspot.com), també porta temps darrera d’aquests llibres, i em va guanyant!

Els que tinc actualment són

 • La diversidad de la ciencia (2006-recull de conferències del 1985)
 • Miles de millones (1997)
 • Un punto azul pálido (1994)
 • Contact o Contacto (1985)
 • Cosmos (1980) editat en català el 2006 per la UB
 • El cerebro de broca (1979)
 • Los dragones del Edén (1977)
 • Vida Inteligente en el Universo (1966)

llibres Carl Sagan

Ara estic a la caça i captura dels que em falten, i aniran caient segur. De moment, i que jo sàpiga, són:

 • El mundo y sus demonios (1996)
 • Sombras de antepasados olvidados (1993)
 • El invierno nuclear (1990)
 • El cometa (1985)
 • El Frío y las Tinieblas (Coautor) (1984)
 • Murmullos de la Tierra (1978)
 • Comunicación con Inteligencias Extraterrestres (1973)

Seguirem buscant.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.