Cometa a la vista

El cometa verdós 103P/Hartley s’està acostant a la terra per a una trobada el proper 20 d’octubre. Actualment, el cometa està només a uns 11 milions de km i pot ser visible a ull nu des de cels molt foscos. Ja es pot veure bé a través de telescopis d’aficionat, com el de l’italià Toni Scarmato, que va fer aquesta foto el passat 29 de setembre a través d’un telescopi de 25cm de diàmetre.

103P/Hartley
103P/Hartley

Va capturar aquest cometa passant pel costat de lambda Cassiopeia, estrella de magnitud 6. “En uns prismàtics de 7×50, el cometa es veu difús io molt gran”, diu Scarmato. “Estimo la seva mida al voltant de 20 minuts d’arc i la brillantor amb una magnitud de 7,5”.

Dues setmanes després que el cometa Hartley tingui la seva trobada amb la Terra, la NASA tindrà la seva. La sonda EPOXI (anteriorment coneguda com Deep Impact) és a tota velocitat cap el cometa Hartley ara, i el 4 de novembre volarà a 435 milles del nucli actiu de gel del cometa. La trobada serà la cinquena en la història que una nau espacial ha estat suficientment a prop del nucli del cometa.

Fins llavors, els astrònoms aficionats poden controlar l’estel mentre es deplaça a través de la constel lació de Cassiopeia en el cel a partir del capvespre. A través de la web d’Sky and Telescope podreu seguir el cometa mentre passa per una gran varietat d’estrelles i objectes de cel profund, que ofereix moltes possibilitats per a realitzar bones i originals fotografies a les properes nits. Caldrà estar atent!

Hartley per Cassiopeia
Hartley per Cassiopeia

Extret de http://www.spaceweather.com/

4 thoughts on “Cometa a la vista

  1. Avui e pogut observar el cometa Hartley amb els prismatics de 10X50 semble que fa mes de 20 segons d´arc despres fare una ullade amb el tele de 8″ i us faire cinc centims.

  2. Tal com vaitx comentar e tornat a sortir pero aquesta vegada amb el dobson de 8″ . La sesió deixaba molt que desitjar pel mal seing d’aaquesta nit pero he pogut fer una primera ullade amb al tele i per sorpresa meva en el mateix camp del Hartley i habia un altre cos difus a meins 1º d’arc (NGC-281?…)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.