Cometa Garradd, per a les nits d’estiu

EDITAT: Ja tenim la primera foto del cometa, estant a prop de la constel·lació del Dofí i amb una magnitud de 8.9. Fàcil de reconèixer, té un tamany aparent prou gran com per destacar. I encara pot anar a més!

Cometa C/2009 P1 Garradd 17/08/2011 - Observatori Can Duran, Palamós. Takahashi FSQ 106N f/5. Filtre IDAS LPS. Muntura Losmandy G11. Autoguiat amb refractor Lunatico EZG 60 + barlow Meade 2x amb Orion Starshoot II. Orion Starshoot Pro. 26 x 200 " = 86min. Maxim DL 5 Pro (captura, guiat), DeepSkyStacker (apilat), Pleiades Pixinsight STD (processat)

17/08/2011 – Observatori Can Duran, Palamós.
Takahashi FSQ 106N f/5. Filtre IDAS LPS. Muntura Losmandy G11.
Autoguiat amb refractor Lunatico EZG 60 + barlow Meade 2x amb Orion Starshoot II.
Orion Starshoot Pro. 26 x 200 ” = 86min.
Maxim DL 5 Pro (captura, guiat), DeepSkyStacker (apilat), Pleiades Pixinsight STD (processat)

Portem un temps sense tenir un cometa important a l’abast de telescopis modestos, però el Cometa C/2009 P1 Garradd ve, d’alguna manera, a pal·liar aquesta perllongada sequera. És  cert que no té pinta que hagi de ser espectacular, però serà interessant de seguir per dues raons. D’una banda, perquè es donarà un curiós passeig per zones fàcilment recognoscibles en el cel d’estiu a l’hemisferi nord. Aquestes són les dates més importants, publicades per Enzo De Bernardini en el fòrum Club Sur Astronómico:

L’altre motiu pel qual serà interessant de seguir és perquè, tot i que les previsions apuntaven que la seva magnitud a l’agost estaria entre les magnituds 8 i 9 (no visible a simple vista, però si amb prismàtics), hi ha observacions que apunten que el cometa està resultant una mica més brillant de l’esperat i podria arribar a fer-se visible a ull nu des de llocs foscos. Sembla que és un objecte nou procedent del núvol d’Oort, molt més enllà de la òrbita de Neptú i, en aquests casos, sempre cal comptar amb aquesta possibilitat. De qualsevol manera, no sembla que hagi de desenvolupar una espectacular cua, ja que no s’acosta en excés al sol (1,55 UA), ni a la Terra (1,26 UA).

Sigui com sigui, serà curiós de seguir i donarà opció de fotografiar al costat dels objectes a què ens referíem, cosa que estèticament sempre queda bé. Aquests són els mapes per a la seva localització:

Juliol 2011

Agost 2011

Font: http://blogs.elcorreo.com/el-navegante/2011/7/19/cometa-garradd-las-noches-verano

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.