Cap de setmana de súper-lluna i meteors

La Terra està entrant en rastre de deixalles del cometa Halley, font de la pluja anual de meteors Eta Acuáridas. Els pics de la pluja d’estrelles d’enguany cauen els dies 5 i 6 de maig, aquest proper cap de setmana. La resplendor d’una Lluna plena de perigeu completa (una “súper lluna”) interferirà la observació. No obstant això, els observadors, especialment a l’hemisferi sud encara podrien veure dotzenes de meteors durant les hores abans de la sortida del sol el 6 de maig.

La nit del 5 al 6 de maig (la nit de dissabte a diumenge) la lluna plena que veurem serà la més brillant de tot l’any, i això està causat perquè coincideix la lluna plena amb el perigeu, és a dir, quan la lluna està més a prop. Això farà que la lluna brilli un 30% més i es vegi un 14% més gran que la resta de l’any. Es pot notar realment la diferència?

És complicat, però sí notarem una brillantor “estranya”, però no tindrà cap altre efecte ni sobre nosaltres ni sobre el medi. Només algunes marees es poden veure afectades fins a 15 cm, però només en àrees on ja es produeixin, és a dir, res a notar al nostre Mediterrani.

L’altra fenomen del cap de setmana és la pluja d’estrelles de les Eta aquàrides. La Terra està entrant en el rastre de deixalles del cometa Halley, la font d’aquesta pluja anual de meteors. La pluja arriba al seu màxim aquest cap de setmana, i el millor moment per observar-los serà durant les hores abans de l’alba del diumenge, 6 de maig. Com que el radiant de la pluja es troba per sota de l’equador celest, els observadors de l’hemisferi sud es veuen afavorits, però fins i tot els del Nord haurien de ser capaços de veure les restes del Halley, pols que es desintegra en l’atmosfera.

La “súper-lluna” del cap de setmana no serà propícia per a l’observació d’aquesta pluja d’estrelles, però això no hauria d’afectar per a pode rveure almenys 30 meteors per hora al voltant del màxim.

Podeu trobar més informació tant de la “súper-lluna” com de les eta aquàrides al portal Spaceweather.com: http://www.spaceweather.com/archive.php?view=1&day=03&month=05&year=2012

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.