El sol està en actiu

Fa unes setmanes saltava la notícia amb una enorme taca al sol, anomenada AR2192, visible gairebé a simple vista amb poca protecció, sense augments, i que va oferir explosions de material solar cap a l’espai, algunes de les quals van arribar a la terra. Aquesta taca va creuar el disc solar, i ha tornat!

Ara s’anomena AR2209, i segueix essent enorme! Té una  mida d’uns 10 diàmetres terrestres, similar a tot el planeta júpiter. Ahir amb el telescopi Celestron C14 muntat i el filtre solar al costat no em vaig poder escapar. 20 imatges de 1/250s fetes mab la Canon EOS 60D a 800ISO, apilades amb Registax 6:

Taca AR2209 15/11/2014 - Observatori Can Duran, Palamós. Canon EOS 60D a 800ISO. Celestron C14 f/10. Filtre Celestron OffAxis 8". 20x1/250s d'exposició. Photoshop CS6.

Si  voleu més, aquesta taca ja va ser APOD (Astronomy Picture of the Day) en diverses ocasions el mes passat: http://apod.nasa.gov/apod/ap141025.html, i fins i tot aquest vídeo ens en mostra un detall de l’activitat:

One thought on “El sol està en actiu

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.