Astronomia artificial: els iridium

A vegades durant la nit apareixen llums inexplicades, alguns podrien dir que són objectes voladors no identificats (OVNI), i efectivament, fins que no sabem que és, es tracta d’un OVNI, és a dir, quelcom que vola i que no sabem que és.

Hi ha vegades que si podem saber que és, i normalment són satèl·lits artificials. El més conegut és l’estació espacial internacional (ISS en anglès), però a vegades n’hi ha uns que encara es veuen més. Es tracta dels satèl·lits Iridium.

Iridium és el nom d’una constel lació de 66 satèl·lits de comunicacions que giren al voltant de la Terra en 6 òrbites baixes, cadascuna d’elles consta de 11 satèl·lits equidistants entre si. Aquesta constel·lació va ser dissenyada per Motorola per proveir serveis de Telefonia Satel·lital Mòbil (TSM) amb cobertura global, és a dir, que una persona al mig del desert o perdut per l’oceà tingués cobertura. Aquesta idea genial va durar exactament 8 mesos i 12 dies fins que el 13 d’agost de 1999 el projecte va entrar en fallida pel seu elevat cost. El 2001 va decidir fer-se’n càrrec els serveis militars dels Estats Units i actualment és un servei militar que permet trucar, enviar missatges i fins i tot e-mails des de qualsevol lloc del món, si és que es disposa d’un terminal Iridium (a partir de 1.500$ i fins a 6.000$). Actualment es considera que arreu del món hi ha uns 300.000 terminals Iridium.

I com afecta això al món fotogràfic? Doncs a vegades aquests satèl·lits tenen unes orientacions que depenent de on estem al nostre planeta, emet un reflexe amb els seus panells solars que es pot veure a simple vista, arribant en alguns casos a magnitud -8 (les estrelles més brillants tenen magnitud entre -1 i 0, mentre que venus, el planeta més brillant pot arribar a -4). Avui ha estat un dels casos, i des de Palamós es podia veure el Iridium 45 amb una magnitud de -7.

Visualment és molt espectacular, és un petit puntet que apareix de cop i comença a brillar amb intensitat, per anar-se apagant igual que ha aparegut. Tot el procés tarda uns 10-15 segons. I en fotografia, així queda:

Iridium 45 05/07/2010 - Observatori Can Duran (Palamós). Canon EOS 400D a 200ISO. Canon IS 18-200 a 18 f/5.6. 40 s. Adobe Phosothop CS2.

Podeu seguir els iridium visibles a través del web www.heavens-above.com, seleccionant la vostra ubicació geogràfica, amb previsions de fins a 7 dies. Recomanat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.