Resultat de l’eclipsi de lluna: ESPECTACULAR

Així és, en poques paraules. Un eclipsi de lluna que prometia dormir poques hores i que vaig vam poder gaudir d’allò més. Tot i que ja han passat un parell de setmanes, voldria explicar-vos com va ser la jornada, perquè en guardaré molt bon record!

Amb un eclipsi que començava a les 2:12 hora d’aquí i que acabava sobre les 7, no em podia permetre dormir gaire, i m’era complicat organitzar una observació pública amb una efemèride que dura tant i es produeix en una nit de diumenge a dilluns (mala nit eh!!). Així que vaig decidir organitzar-me: dormir unes horetes abans de l’eclipsi i emetre-ho per internet per a poder compartir l’experiència. Inclús va sortir l’anunci per 324!

Observant l'eclipsi amb tot l'equip 28/09/2015 - Palafrugell. Canon IS 18-55 f/3.5. Canon EOS 450D 800ASA. 5s. d'exposició Adobe Photoshop CS6.
Moment del màxim, a les 4:47

Vaig preparar-ho ja una setmana abans, sabent que podria emetre-ho per youtube en HD i a temps real, cosa que considerava imprescindible, res d’una foto cada 5 minuts. Així el diumenge dia 27 al vespre, i veient que els núvols tindrien poca (o nul·la) presència, vaig deixar-ho tot muntat i amb la càmera ASI 120MC muntada enfocant cap al telescopi. I a dormir 3 horetes!

A les 2:00 sonava el despertador, just perquè l’eclipsi començava a les 2:12 la fase penumbral, però suficient per un cafè, vestir-me i cap a fora! Això de tenir la terrassa ben orientada ha estat un punt a favor!

La meva sorpresa va ser veure que ja hi havia 35 persones connectades online per a veure’l, i això que només es veia el telescopi i la lluna de fons! Això si, molt animats! A més que eren d’ubicacions diverses: Argentina, Mèxic, Brasil, Madrid, València, Tarragona, Calonge… Això em va animar, i per una banda començava a fer fotos amb el telescopi, un Skywatcher 80ED i la Canon EOS 60D.

20150928_telescopisMaterial utilitzat: Skywatcher 80ED + Canon EOS 60D i Tair 11A 135mm f/2.8 + ASI 120MC

En la fase penumbral a penes es veu res els primers minuts, però donava la creixent activitat online (40, 50, 60 persones i pujant!!) vaig optar per a posar a la ASI 120MC un objectiu de 50mm, un Helios 44M-4 f/2, amb la lluna que ja es veia bastant gran. Cal dir que vaig necessitar un extensor M42 que em va deixar en Manel Contreras, gràcies!!!

Però em vaig animar més, (70, 80 persones connectades i pujant…) i vaig posar un teleobjectius 135mm f/2.8 Zenit Tair 11A, una passada d’objectiu, però la lluna ja es movia massa. Cap problema, com que tinc una ròtula fotogràfica seria fàcil posar-lo sobre el telescopi i aprofitar el moviment de la muntura equatorial… però atenció problema! Em faltava un adaptador de rosca 3/8 a 1/4 de polzada… que li havia deixat a en Manel!! I no en trobava cap altre!! Finalment, després d’uns minuts de nervis, el vaig trobar: el tenia posat justament al telescopi per a no perdre’l (imagineu la meva cara…).

Eclipsi de lluna a punt del màxim 28/09/2015 - Palafrugell. Skywatcher 80ED. Canon EOS 60D 100ASA. 5s. d'exposició Adobe Photoshop CS6.

Eclipsi de lluna al màxim 28/09/2015 - Palafrugell. Skywatcher 80ED. Canon EOS 60D 200ASA. 10s. d'exposició Adobe Photoshop CS6.

A partir d’aquí tot molt fàcil, cel clar, sense vent, molta gent participant activament (vam arribar a ser 110 persones!), internet no va fallar… perfecte! Fins i tot la meva parella es va llevar uns minuts a veure la “lluna de sang“, genial!

Eclipsi de lluna al màxim 28/09/2015 - Palafrugell. Skywatcher 80ED. Canon EOS 60D 400ASA. 10s. d'exposició Adobe Photoshop CS6.

A les 4:47, hora del màxim es va produir el màxim d’activitat online, a més anava intercalant fotos fetes amb el telescopi; he de dir que m’ha quedat un bon muntatge! Al cap d’una horeta aproximadament la lluna ja reapareixent es va amagar darrera un edifici, i vaig donar la jornada per acabada. Recollir els trastos, almenys no deixar-los fora, i a descansar… 2 minuts abans que sonés el despertador!

Muntatge de tot l'eclipsi de lluna, una foto cada 5 minuts 28/09/2015 - Palafrugell. Skywatcher 80ED. Canon EOS 60D 100-400ASA. 1/500 - 10s. d'exposició Adobe Photoshop CS6.

Un dilluns amb molta son, però amb la sensació de feina ben feta i d’haver gaudit d’allò més. Moltes gràcies a tothom qui ens va acompanyar, realment m’ho vaig passar molt bé compartint aquest eclipsi a distància, experiència que de ben segur repetiré!

Us deixo tota l’emissió sencera, en total més de 9 hores! Us recomano veure-ho en HD i pantalla completa a youtube: https://youtu.be/IbRgSoPRTGk

 • minut 16:00 – muntatge de material
 • 1:55:00 – la lluna surt
 • 5:50:00 – llums, que comencem!
 • 6:00:00 – objectiu de 50mm
 • 6:10:00 – objectiu 135mm
 • 6:28:00 – inici de l’eclipsi
 • 8:10:00 – màxim de l’eclipsi
 • 8:48:00 – fi de la totalitat

 

I quan serà el proper? Doncs el propers eclipsis de lluna visibles des d’aquí no prometen gaire:

 • 16 de setembre 2016: penombral (es veurà poca cosa, o res!)
 • 11 de febrer 2017: penombral (ídem)
 • 7 d’agost 2017: parcial
 • 27 de juliol 2018: total, al vespre, visible en gran part.

Però si voleu que coincideixi una súperlluna com la que hem tingut amb un eclipsi haureu d’esperar el 14 d’abril de 2033. Paciència!

2 thoughts on “Resultat de l’eclipsi de lluna: ESPECTACULAR

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.