Què hi ha d’interessant aquest setembre?

Deixem un mes d’agost d’eclipsis i pluges d’estrelles per a tornar de les vacances i seguir traient telescopis i càmeres. A destacar que el 22 de setembre a les 22:02 es produeix l’equinocci de tardor, és a dir que el dia i a nit duraran el mateix, i això donarà pas a l’augment de la durada de la nit; els aficionats a l’astronomia estarem contents!

Abans d’entrar als planetes, un parell d’efemèrides a destacar: dues pluges d’estrelles i un cometa.

Un nou cometa que ha aparegut recentment en escena és el C/2017 O1 ASASSN. Durant aquest mes transcorrerà per la constel·lació de Taurus (el toro) i s’espera que arribi al seu màxim brillantor (magnitud 7,8) per a mitjans del mes que ve. De moment té una magnitud de 8,8, per la qual cosa és observable amb prismàtics en cels foscos (més informació al web Cometografía.es)

Localització del cometa C/2017 O1 ASASSN. (C) cometografia.es
Localització del cometa C/2017 O1 ASASSN. (C) cometografia.es

Les dues pluges d’estrelles no tenen res a veure amb les perseides que hem tingut a l’agost (que tot s’ha de dir, dels anys més fluixos…). Es tracta de les α-Aurígidas i les ε-Perseidas de setembre. Com podeu veure uns màxims que ni arriben a 10 meteors a la hora, res a destacar.

 • α-Aurígidas: 28/08 – 08/09, màxim 01/09, THZ=6.
 • ε-Perseides de setembre: 05/09 – 21/09, màxim 09/09, THZ=5

I els planetes, atenció a la matinada!

 • Mercuri. Durant la primera setmana no serà visible donada la seva proximitat al Sol, a partir d’aquest moment les seves condicions de visibilitat milloraran fins al dia 12, quan podrem observar-lo sobre l’horitzó est una hora abans de l’alba, moment en què es trobarà més allunyat del Sol (18º i magnitud 0) i en òptimes condicions d’observació. A partir d’aquest dia tornarà a aproximar gradualment cap a la nostra estrella, de manera que cada vegada serà més difícil veure-ho fins a resultar impossible fer-ho a fi de mes. 
 • Venus. Surt a les 4 de la matinada (a les 5 a finals de mes) amb un diàmetre de 11″ i una fase del 90%.
 • Mart. Durant la primera setmana la seva proximitat amb el Sol impedirà observar-lo, a partir d’aquest moment podem buscar-lo en l’horitzó E, bastant baix en l’horitzó i poc brillant (magnitud +1.8) en comparació amb Venus i Mercuri. Surt entre una hora i dues hores abans de l’alba a mesura que avanci el mes.

 • Júpiter. Aquest mes la seva observació ja està força limitada, ja que encara que està present en el cel des del capvespre (magnitud -1.7) seu ocàs es produeix bastant aviat, en una període que va variar des dels 90 als 30 minuts des de primers dies de mes als últims del mateix. Aquest mateix fet fa que en trobar-tan baix en l’horitzó l’atmosfera entorpeixi molt restant-li molta definició al observar-lo amb telescopis.
 • Saturn. Situació semblant a la de Júpiter, el trobem 25º sobre l’horitzó S-SW una hora i mitja després de la posta de sol. La posició dels seus anells segueix sent molt bona tot i que al trobar-se allunyant-se de la Terra va anar perdent brillantor (magnitud +0.4) en els propers mesos. Aprofiteu que no es veuran tant bé fins d’aquí a 15 anys!
 • Urà. La sortida del planeta es produirà un parell d’hores després del capvespre a primers de mes i s’anirà avançant fins a coincidir pràcticament amb el crepuscle astronòmic a la fi del mateix. Pots buscar-lo juntament amb Neptú a través del mapa següent skyandtelescope.com/urnep
 • Neptú. Visible tota la nit des del capvespre (en oposició el dia 4) , arribarà a la seva màxima altura al seu pas pel meridià sud passada la mitjanit a magnitud +7.8 (visible amb prismàtics)

La resta d’efemèrides del mes, gràcies a cloudynights.com:

 • 1 El pic de la pluja de meteors Aurígides (taxa zenital hora per hora de 6 per hora) es produeix a les 4:00; Venus es troba a 1,2 graus al sud-sud-oest del cúmul obert brillant M44 (el Clúster del rusc o Praesepe) al càncer a les 15:00
 • 5 Mercuri, Mart i l’estrella de primera magnitud Regulus (Alpha Leonis) es troben dins d’un cercle amb un diàmetre de 3,19 graus a les 2:00; Neptú (magnitud +7,8, grandària aparent de 2,4” ) està a l’oposició a les 9:00
 • 6 Neptú es troba a 0,8 graus al nord de la Lluna, amb una ocultació que té lloc al sud de Geòrgia, sud-est d’Amèrica del Sud i la major part de l’Antàrtida a les 7:00; Lluna plena (coneguda com l’ordi, el blat de moro o la lluna de fruita) es produeix a les 9:03
 • 9 Urà és a 4,1 graus sud-sud-est de la Lluna a les 15:00
 • 10 Mercuri (magnitud 0,0) es troba a 0,6 graus al sud de Regulus (magnitud +1,4) a les 14:00
 • 11 La Lluna es troba a 9,3 graus al sud-sud-est del cúmul obert brillant M45 (Pleiades o Subaru) a les 22:00
 • 12 Júpiter és 3,1 graus al nord-nord-est de l’estrella de primera magnitud Spica (Alpha Virginis) a les 3:00; la Lluna es troba a 0,4 graus al nord de la primera estrell Aldebaran (Alpha Tauri), amb una ocultació a les Açores, Centreamèrica i Amèrica del Nord, i Hawaii, a les 15:00
 • 13 La lluna a quart minvant a les 8:25; la Lluna està a Perigeu, diàmetre de 32’19” des d’una distància de 369.860 quilòmetres, a les 18:06
 • 14 La Lluna es troba a 0,73 graus al nord de l’asteroide 8 Flora a les 3:00; la Lluna es troba a 5,0 graus al sud del cúmul obert M35 a Gemini a les 4:00; la Creu de Curtiss, un efecte d’il·luminació en forma de X situat entre els cràters Parry i Gambart, està previst que es vegi a les 11:46; Mercuri (magnitud -0,6) es troba a 10,9 graus est-sud-est de Venus (magnitud -3,9) a les 14:00
 • 15 La Lluna es troba a 9,3 graus al sud de l’estrella de  primera magnitud Pollux (Beta Geminorum) a les 17:00
 • 16 La Lluna es troba a 2,8 graus al sud de M44 a les 17:00; Mercuri (magnitud -0,8) es troba a 0,06 graus al nord de Mart (magnitud +1,8) a les 20:00
 • 18 Venus es troba a 0,53 graus al nord-est de la Lluna, amb una ocultació a Nova Zelanda, Austràlia i sud-est d’Àsia, a les 3:00; la Lluna és 0,14 graus al nord-oest de Regulus, amb una ocultació que es produeix al nord d’Austràlia, al sud-est d’Àsia, a l’Orient Mitjà i al nord-est d’Àfrica, a les 6:00; la Lluna, Venus i Regulus es troben dins d’un cercle amb un diàmetre de 2,36 graus a les 7:00; Mart és a 0,17 graus al sud-oest de la Lluna, amb una ocultació que es produeix al nord-oest d’Amèrica del Sud, les illes Galápagos, Hawái i el nord-est de Micronèsia, a les 22:00; la Lluna, Mercuri i Mart es troben dins d’un cercle amb un diàmetre d’1,83 graus a les 23:00
 • 19 Mercuri és 0,05 graus al nord-oest de la Lluna, amb una ocultació a la Polinèsia septentrional, Micronèsia i l’Extrem Orient, a les 01:00
 • 20 Venus (magnitud -3,9) es troba a 0,46 graus al nord-nord-est de Regulus (magnitud +1,4) a les 4:00; Lluna nova (llunació 1172) es produeix a les 7:30
 • 22 La Lluna es troba a 6,5 graus al nord-est de Spica a les 8:00; Júpiter és 4,0 graus al sud de la Lluna a les 10:00; l’equinocci tardor es produeix a l’hemisferi nord a les 22:02
 • 26 La Lluna es troba a 9,5 graus al nord de la primera estrella de la magnitud Antares (Alpha Scorpii) a les 3:00
 • 27 Saturn és a 3,5 graus al sud de la Lluna a les 3:00; la Lluna està a l’apogeu, diàmetre de 29’33” a una distància de 404.347 quilòmetres a les 8:50; el Lunar X (Purbach o Werner Cross), un efecte d’il·luminació en forma de X que involucra diverses llantes i carenes entre els cràters La Caille, Blanchinus i Purbach, està previst que es produeixi a les 23:25.
 • 28 Quart creixent de la Lluna es produeix a les 4:54
 • 30 El cometa 41P / Tuttle-Giacobini-Kresak es troba a 0,95 graus al nord de Plutó a les 11:00

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.