Sessió d’observació 12/12/07

Després d’un dilluns i un dimarts esplèndid durant el dia, però amb unes nits pèssimes (dilluns es va tapar i dimarts una de les tramuntanades més fortes dels últims mesos), el dimecres vaig aprofitar per a fer unes observacions que tenia pendents: per una banda probar el nou C8 en planetària (mart) i el newton 200 f/4 amb la canon un cop es pot dir que “domino” l’autoguiat.

La jornada va començar a les 23:00; vaig muntar el C8 amb la muntura del LXD75 fora l’observatori mentres dintre muntava la Canon EOS 350D al newton i la SPC900 modificada al refractor Apo de 90 (al revés com ho tenia fins ara). Vaig voler anar per feina i vaig decidir anar a per la nebulosa del cap de cavall (B33) al cinturó d’Orió. Tenint en compte les últimes fotos que vaig fer a aquesta nebulosa, es pot dir que he millorat bastant tot i que encara no he processat les fotos. Vaig fer 10 exposicions de 5 minuts a 800 ASA, just al límit de cremar la imatge ja que la contaminació lumínica molesta bastant.

Un cop a dins i havent reposat forces (feia molta fred) vaig decidir no desplaçar-me gaire i anar a per la nebulosa de la roseta (NGC 2244) que en fotos anteriors no m’havia quedat gens bé tot i fer servir un tub amb exactament les mateixes característiques. També 5 exposicions de 10 minuts.

En finalitzar vaig anar a per mart amb el C8 mentres el newton feia els darks i flats corresponents. La nit semblava molt bona i després d’haver vist les fotos que ja corren per internet esperava millor resultat. Cert que vaig posar un ocular de 10mm (Vixen LV 10) i aconseguia 200x, però no s’apreciaven detalls excesivament definits. Amb la Philips SPC900 el resultat tampoc va ser bo, i despres de tornar a fer una mica de visual vaig veure que no estava perfectament colimat. Ara ja tinc més feina!

Per acabar, dir que la humitat va ser tota l’estona d’un 40%, molt sec per aquesta zona, cosa que feia que les enrampades fossin continues fins al punt que aconseguia bloquejar la càmera! Cada pocs segons havia de tocar la porta d’alumini per a descarregar, i sempre sortia xispa! La temperatura també hi col·laborava: 0ºC.

Conslusions de la jornada:

  • Els GSO newton és una bona opció per a foto de cel profund, i dona imatges amb poca coma
  • El C8 necessita un repàs i colimació
  • Els darks amb el newton s’han de fer absolutament a les fosques, en tenir el mirall primari parcialment cobert entra llum i els resultats són nefastos
  • He de considerar adquirir un filtre tipus IDAS per a la contaminació lumínica

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.