Observació AAAGi 04/04/08

El divendres dia 4 d’abril va tenir lloc la reunió de socis de l’Agrupació (http://www.astrogirona.com/) al Mas Roig de Llagostera, a les 22:00h.

El que havia de ser una reunió per a parlar de temes actuals es va convertir en una de les més profitoses sessions d’observació que s’ha celebrat a l’Agrupació dels últims anys. Un molt bon cel, poca humitat i una temperatura agradable sumat a un total de 6 telescopis ben diversos van ocasionar que es parlés dels temes de la reunió només els últims 15 minuts, ja avançada la nit i quan la majoria ja s’havien donat per satisfets visualment. En total 13 persones i 6 telescopis: 2 Schmidt Cassegrain ; els newtons LXD75 6″ de Carles Corney i el Sky Watcher també 6″ d’en Josep Manel Ballarín; l’espectacular Lightbridge de 12″ d’en Jordi Sesé i l’impressionant Takahashi TOA de 130 mm d’en Manel Contreras (tot i els problemes tècnics amb la muntura).

Els objectes observats van ser de tot tipus, i amb la majoria es van poder comparar resultats diferents amb equips diferents. Vam començar per Saturn, i en una nit com la del divendres es va poder treure-hi suc, perfectament nítid amb la majoria d’equips, però cal esmentar la definició, nitidesa i contrast del TOA 130 (sense pujar molt d’augments ja que no teníem seguiment) i la qualitat de la col·lecció d’oculars Clavé també d’en Manel, semblava que Saturn estigués dibuixat amb pluma! Per part meva fins i tot amb oculars mig i grans (25 i 32mm, 80x i 62.5x respectivament) es veia una definició molt bona, i a 200x amb el Eudiascopic de 10mm es podien apreciar multitud de detalls atmosfèrics.

En aquest punt alguns fins i tot vam aprofitar per intercanviar material i fer una mica de compra-venta d’oculars i accessoris, de fet vam provar amb Saturn la barlow Intes micro 2,4x al newton d’en Carles, li va agradar tant que va comprar la seva a en Manel allà mateix! Per la meva part vaig fer-me amb un ocular 42mm de focal 2″ de gran camp, que vaig provar amb cúmuls oberts amb resultats sorprenents (47x), tot i que amb el 2″ va ser incòmode, ja que en Manel no portava el prisma i li vaig deixar el meu.

El pas següent ja va ser un atac i gol a cel profund després dels cúmuls oberts, com M35 a Geminis i M38 a Àuriga i seguint comparant material, oculars bàsicament. D’altres ja van començar per galàxies, com en Jordi amb M82 a la Ossa Major, una galàxia que ocupava tot el camp visual, mai la havia vista tan gran, tot i que un pèl desenfocada per la falta de colimació. Si en Saturn el més destacat va ser el TOA, en cel profund es va endur la victòria el Lighbridge d’en Jordi amb les seves 12″ (30cm) de diàmetre. Jo ho veia molt bé en el meu, però 4 polsades de més de diàmetre es noten i molt! I ja tots ens vam endinsar amb galàxies: primer el triplet de Leo (M65, M66 i NGC 3628) que vaig aconseguir trobar a ull i a la primera amb el TOA, és fàcil de localitzar ja que queda equidistant entre dues estrelles brillants a Leo, el cúmul de galàxies al nord de la cua de de Leo (entre elles M 58 i M 59), la galàxia Sombrero M104 a Corvus, M108 també a la ossa major….. Per acabar la sessió d’observació, un repàs a algun cúmul globular, com M3, que amb els SC es veia realment bé, però de nou el lightbridge mostrava moltíssimes estrelles tot i tenir una petita descolimació, i la nebulosa de la òliva M97. Amb aquest objecte vaig usar el filtre nebular, i realment guanyava moltíssim, ja que sense ell a penes es notava i amb el filtre el fons de cel quedava gairebé negre, un bon filtre per aquesta classe de nebuloses. Cap a la 1:00 vam donar la jornada per acabada tot repassant 4 detalls que de fet havien de ser la reunió.

Un cop més, ha quedat demostrat que si planeges una sessió d’observació ho has de fer a última hora, i a més organitzar-la com a reunió, en altre cas segur que el cel hauria estat tapat!

Adjunto algunes fotos fetes durant el muntatge dels telescopis:


En Manel Contreras amb el TOA 130 i la G11

En Jordi Sesé amb el Lightbridge 12″


Josep Manel Ballarín amb el newton Sky Watcher 150


Carles Corney amb el LXD75 newton 6″


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.