Pluja d’estrelles Leònides

Radiant leonides 2010Les Leònides són una pluja de meteors que es produeix cada any gràcies a que el nostre planeta creua una zona de l’espai per on passa el cometa 55P/Temple-Tuttle. L’últim pas va ser el 1998, pruoduint una tempesta el nobembre del 1999. De totes maneres, l’activitat d’aquesta pluja d’estrelles és molt variant any rera any.

Entre el 10 i el 21 de novembre es produeix aquesta pluja aconseguint el seu màxim el dia 17 del mes. Tot i que l’activitat prevista és de 10-15 meteors/hora en el màxim, treballs del teòric Mikhail Maslov preveuen taxes de 20 meteors hora (el que es coneix com THZ, taxa  horària zenital) el dia 17 a les 15:00 TU (les 16:00 hora local), fent que les millors zones per observar-ho sigui tota la zona del Pacífic.

La lluna creixent no s’amagarà fins les 2-3h aprox., fent que les hores ideals per a observar sigui des de les 3:00 fins l’alba, a mesura que el radiant (el lloc d’on sembla que vinguin els meteors) vagi guanyant alçada.

Així doncs, queda abrigar-se i estar atent, sobretot les nits del 16-17 i del 17-18. No cal cap material d’observació, simplement poseu-vos còmodes i intentar vigilar tot el cel, la propera leònida pot aparèixer en qualsevol lloc!

Font: IMO.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.