Pluja d’estrelles Gemínides i eclipsi de lluna

Aquest mes de desembre es presenta astronòmicament actiu, tot i que per la nostra ubicació només en part. Tenim una de les pluges d’estrelles més interessants de l’any i un eclipsi de lluna, que desgraciadament a penes podrem veure.

Tot i que durant tot l’any hi ha moltes pluges d’estrelles, n’hi ha bàsicament tres que destaquen per sobre la resta. Són les perseides a l’agost, les leònides al novembre i les gemínides el desembre. Els últims anys, justament han estat aquestes darreres les que han presentat més activitat, no només en quant a quantitat de meteors, sinó també en la brillantor dels mateixos.

Aquesta pluja està causada per l’encontre de les restes de l’asteroide 3200 Phaeton que impacten amb l’atmosfera terrestre a gran velocitat. Reben el nom de la constel·lació dels bessons (geminis) que aparenta ser el  lloc del cel d’on provenen (en que s’anomena radiant).

El màxim serà el 14 de desembre a les 12:00 hora local (evidentment, de dia) amb una taxa màxima prevista de 120 meteor per hora. Com altres pluges d’estrelles, cal estar atent tant els dies anteriors com posteriors, del 7 al 17 de desembre, ja que l’activitat pot ser moderada, i més si contem que és una pluja que sol ser rica en bòlids. Les millors hores per a l’observació seran aquelles en que no hi hagi lluna, i sobretot, sempre observant des de llocs foscos per a poder-ne observar la màxima quantitat possible.

Més informació de les gemínides: http://www.imo.net/calendar/2010#gem i http://www.elcielodelmes.com/Meteoros/Geminidas.php

L’altra efemèride del mes és un eclipsi total de lluna que es produirà el dia 21 de desembre. La llàstima és que des de les nostres terres no serà gaire visible. De fet, la fase penumbral de l’eclipsi començarà a les 6:27 hora local, i la totalitat començarà a les 7:32 (és a dir, a l’alba del dia 21), però la lluna es pondrà a les 8:15, pel que només podrem veure’l començar. Com més a l’oest anem, més eclipsi podrem veure, essent la millor zona tota Nord-amèrica (dades de l’eclipsi en PDF: http://eclipse.org.uk/eclipse/1412010/L2010Dec21.pdf).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.