Dracònides: una bona pluja d’estrelles!

Les previsions van ser relativament encertades. El que es preveia com una tempesta de meteors va esdevenir una pluja puntual. El màxim estava previst entre les 21:00 i les 24:00h (hora d’aquí) i no va faltar a la cita. De totes maneres, la lluna gairebé plena (estava a un 95%) va fer disminuir les tases màximes que s’esperaven. I si ho acompanyem amb la enorme humitat i la presència de núvols ja tenim una observació més aviat descafeinada.

Dracònides 08/10/2011 - Platja de Castell, Palamós. Canon IS 18-55 a 20 f/4 sobre trípode. Canon EOS 450D. 6 x 20s 1600ASA. Startrails, Adobe Photoshop CS4 amb Topaz Denoise 5.

Com en altres ocasiones, el punt d’observació va ser l’aparcament de la platja de Castell a Palamós. Per a una observació de pluges d’estrelles, el principal punt a tenir en compte és que el lloc ha de ser fosc per a poder veure el màxim nombre de meteors possible. Una lluna tant brillant com la d’ahir feia que això no fos tant important, i més que fos fàcil d’accedir i amb un horitzó net. Llàstima que els núvols alts també fan fer acte de presència, i entre la lluna i la humitat només el troç de cel que ocupaven la óssa menor, cassiopeia, andròmeda i a vegades algun troç més fossin visibles, en un cel en el que difícilment s’arribaven a apreciar estrelles de magnitud 3.

Dracònides a Cassiopeia 08/10/2011 - Platja de Castell, Palamós. Canon IS 18-55 a 20 f/4 sobre trípode. Canon EOS 450D. 20s 1600ASA. Adobe Photoshop CS4 amb Topaz Denoise 5.

I puntuals les dracònides van aparèixer a partir de les 21:00h, meteors molt ràpids i febles, però visibles fàcilment, i fàcilment identificables provinents de draco, amb una tasa que oscilava entre 1 i 6 meteors per minut en algunes ocasions (THZ de ~ 360). Segur que si el temps i la lluna haguessin acompanyat s’hagés pogut arribar als 1000 meteors per hora previstos.

Dracònida a Cassiopeia 08/10/2011 - Platja de Castell, Palamós. Canon IS 18-200 a 18 f/4 sobre trípode. Canon EOS 400D. 15s 1600ASA. Adobe Photoshop CS4 amb Topaz Denoise 5.

Així doncs càmeres a punt per a intentar capturar algun dels estels fugaços, sempre difícils ja sigui per la brillantor que ofereixen o per apuntar normalment en la direcció que no era (cal tenir en compte que si surten de draco, cal apuntar a uns 90º d’aquesta constel·lació per a poder apreciar una traça més àmplia). Al final un petit grup de 5 persones, jo i el company Manel Contreras amb la família, tres càmeres i un petit telescopi Zeiss per acompanyar una jornada freda, ventosa i això si, que no va decepcionar.

Dracònides, avions i traços d'estrelles 08/10/2011 - Platja de Castell, Palamós. Canon IS 18-55 a 20 f/4 sobre trípode. Canon EOS 450D. 145 x 20s 1600ASA. Startrails, Adobe Photoshop CS4 amb Topaz Denoise 5.

Alguna de les fotografies ja ha estat publicada a TV3, a l’espai El temps migdia d’avui diumenge 9 d’octubre. Un bon record per una pluja que no es preveu que es repeteixi fins d’aquí a 15 anys.

no images were found


http://www.tv3.cat/videos/3743270

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.