Arriba la tardor!

El dia 23 de setembre a les 5:10 del matí s’acaba l’estiu (oooooh!) i comença la tardor astronòmica. Justament en aquest moment, es produeixen una sèrie de fets en els que no hi solem parar massa atenció. Per una banda es produeix l’anomenat equinocci de tardor, i ens indica que el dia i la nit duren exactament el mateix, és a dir, 12 hores. A partir d’aquest dia, les nits cada vegada seran més llargues fins arribar al solstici d’hivern (pel 22 de desembre).

Un altra fet és el moviment aparent del sol al cel. El sol no sempre es mou pels mateixos llocs, sino que recorre un “camí” diferent cada dia. Sempre hem sentit que el sol surt per l’est i es pon per l’oest, però no és del tot cert. Durant l’estiu, el sol surt una mica més cal al nord-est i es pon una mica més cap al nord-oest. Com que ha de fer un camí més llarg, tenim més hores de sol. I com abans hem dit, el 23 és l’equinocci, i per tant el sol sortirà exactament per l’est i es pondrà exactament per l’oest.

Sol d'equinocci de tardor 19/09/2010 - Barcelona. Sony DSC-T10.

Això ho podem comprobar en llocs com l’avinguda del Paral·lel de Barcelona. I perquè aquí? Doncs perquè tant el Paral·lel com l’avinguda Meridiana de Barcelona realment tenen la mateixa direcció que els seus homòlegs, els meridians (línies que van de nord a sud) i els paral·lels, que van de est a oest, com l’equador.

I si diem que el sol el dia de l’equinocci es pon per l’oest, semblarà que es pon per on acaba (o comença, depen de com es miri) justament el Paral·lel. Justament és el que us ensenyo a la foto que adjunto a aquest article, una posta de sol a l’avinguda del Paral·lel gairebé el dia de l’equinocci.

I per postres, hi ha lluna plena!

Si voleu seguir les efemèrides no oblideu que podeu consultar-les al següent enllaç: http://www.astroemporda.net/recursos/efemerides-del-mes/

Podeu consultar les efemèrides aquí: http://www.astroemporda.net/recursos/efemerides-del-mes/)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.