ROSAT: un altre satèl·lit a punt de caure.

ROSAT
ROSAT

Fa unes setmanes parlàvem del satèl·lit UARS i de com es va precipitar a la nostra atmosfera, caient en un punt indeterminat del Pacífic. Ara toca el torn al ROSAT, i de la mateixa forma que el UARS, no se sap exactament on pot caure. Si que se sap que serà aquest cap de setmana, segurament el 23, tot i que amb un marge d’error de unes 8-10 hores. On? De moment, ni idea.

ROSAT (abreviatura de ROntgenSATellit) és un telescopi alemany de raigs X. Va ser llançat a l’espai l’1 de juny de 1990 amb un llançador Delta II des de Cap Canaveral. El 1998 va apuntar directament al Sol i el telescopi es va cremar, pel que va ser abandonat el 12 de febrer de 1999.

Els últims dies encara es pot veure a simple vista mentre va fent òrbites en espiral cada cop més a prop de la Terra, amb una brillantor similar a l’estrella polar (magnitud 2 aproximadament), potser una mica més. Avui dijous encara serà visible creuant el cel a les 19:07h passant sota la Óssa major, creuant Cassiopeia i Andròmeda i ponent-se per Peixos. Segurament serà la{ultima vegada que es podrà veure des de la nostra ubicació, ja que cada cop el veiem més al nord i arran de l’horitzó.

 

ROSAT avui 19:05 - 19:11h
ROSAT avui 19:05 - 19:11h

Caldrà estar atents altra cop. De totes maneres, igual que el UARS, no hi ha perill per la nostra seguretat, com a molt petits fragment poden arribar a la superfície sense causar cap catàstrofe. Podeu estar tranquils.

Més info:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.