Sobrevol de l’asteroide Eros

433 Eros va ser el 1898 el primer asteroide proper a la Terra descobert. Aquest tipus d’asteroide conegut com a NEO (Near Earth Object) és una família de cossos menors que tenen la possibilitat de col·lisionar amb el nostre planeta, i per això requereixen màxima vigilància. No patiu, està a prou lluny com per no haver de prendre mesures.

Es tracta d’un cos de roca de 31x11x11 km, i es tracta del segon més gran després de 1036 Ganímedes (els asteroides tenen un nom compost pel número d’ordre que s’ha descobert i un nom propi que determina el seu descobridor).

Aquests dies Eros té el seu màxim acostament a la terra des de 1975, i no es repetirà fins el 2056. En aquestes condicions  estarà a tan sols 0,1787 unitats astronòmiques, és a dir, a uns gairebé 29 milions de km de nosaltres i brillarà a una magnitud de 8,56, per tant no és visible a simple vista, caldran telescopis i unes bones cartes celestes per a poder-lo identificar al cel nocturn. El dia del màxim acostament és el 31 de gener, i ja s’han organitzat campanyes per a poder determinar amb major fiabilitat la seva distància exacte.Un asteroide és un dels cossos celestes menys espectaculars en fotografia. No deixen de ser un punt lluminós que no destaca per res especial entre les estrelles. El que si sorprèn és el seu desplaçament envers les estrelles. Pel cas de Eros, es mou a un ritme d’uns 2,76′ per hora, és a dir, que per moure’s l’amplada de la lluna plena caldrien unes 10 hores. I això que és dels més ràpids que podem veure!!

Evidentment el millor seria obtenir fotos en nits diferents, i això intentarem! Tot i que les previsions no són gens bones.

De moment una de la nit del màxim acostament. Són 5 imatges de 1 minut amb el Takahashi FSQ i la càmera Orio Starshot Pro.

Asteroide 433 Eros en oposició 01/02/2012 00:15h - Observatori Can Duran, Palamós. Takahashi FSQ 106N f/5. Filtre IDAS LPS. Muntura Losmandy G11. Orion Starshoot Pro. 5 x 60 " = 5 minuts. Maxim DL 5 Pro (captura), DeepSkyStacker (apilat), Pleiades Pixinsight STD i Adobe Photoshop CS4 (processat). Magnitud 8.6, distància 0.1787 UA (~268.000km)

Més informació a Sky anb Telescope i a http://transitofvenus.nl/wp/getting-involved/eros-and-the-solar-parallax/

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.