Conjunció i ocultació de matinada

Venus i júpiter de matinada
Venus i júpiter de matinada

Si fa unes setmanes recordàvem dia rere dia que els planetes júpiter i venus es podien veure perfectament i ben junts als vespres, ara és el torn de veure’ls de matinada, just abans de la sortida del sol, i acompanyats de la lluna. I la matinda del diumenge ens espera una sorpresa extra: la ocultació de júpiter per la lluna.

Al gràfic adjunt gentilesa de la revista Sky & Telescope podeu veure la posició de la lluna minvant els propers dies en comparació a la posició dels dos planetes més brillant, júpiter i venus, a més de les plèiades i aldebaran, l’estrella més brillant de la constel·lació del toro.

Es tracta d’una conjunció estèticament molt atractiva, però relativament habitual. El millor arribarà la nit del dissabte al diumenge: la lluna ocultarà el planeta júpiter. I serà visible des de l’Empordà!

Júpiter s’ocultarà per la part il·luminada de la lluna a les 3:46 hora d’aquí, i reapareixerà a les 4:12 per la part fosca. A més hi ha les llunes galileanes, pel que l’ocultació guanyarà encara més atractiu.

Amb poc augment, un teleobjectiu ens servirà per a poder fotografiar la ocultació i posterior reaparició. Amb telescopi encara pot ser més atractiu, tant la observació com la fotografia. També cal tenir en compte l’alçada de la lluna en produir-se els dos moments clau, pel que fa que sigui més fàcil de veure la reaparició que no pas la ocultació. També ens cal un horitzó nèt, per tant algun lloc per on la lluna surti pel mar en la direcció de uns 70º d’àzimut aproximadament.

Reaparició de júpiter per darrera de la lluna. (C) Stellarium
Reaparició de júpiter per darrera de la lluna. (C) Stellarium

En aquesta taula teniu es dades clau per a poder seguir aquesta ocultació. Ara ens cal bons cels i matinar!

 

Ocultació

 Cos Hora Altura
 Europa  3:42h. 06º 36′
 Ío  3:45 07º 02′
 Júpiter  3:46 07º 11′
 Ganímedes  3:52 08º 04′
 Calisto  3:56 08º 39′
Reaparició

Cos Hora Altura
Europa 4:08h. 10º 44′
Ío 4:12 11º 11′
Júpiter 4:13 11º 20′
Ganímedes 4:20 12º 34′
Calisto 4:25 13º 10′

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.