La ISS per davant del sol

Uns dels reptes més actuals és poder captar satèl·lits artificials, com l’Estació espacial internacional, la ISS, passant per davant del sol. I el 30 de juny va ser possible veure-ho per partida doble!

Els satèl·lits artificials són visibles gràcies al reflex de la llum del sol (Galeria Astronomia artificial). En ocasions també es poden veure sense estar il·luminats, sempre i quant el fons sigui brillant, com la lluna i el sol. És el que es coneix com a trànsits, i tenen una dificultat que els fa especialment atractius de fotografiar.

Mapa de visibilitat dels trànsits de la ISS
Mapa de visibilitat dels trànsits de la ISS

Els trànsits de la ISS tenen moltes dificultats: només es veuen en una franja de 5-10 km d’ample, i són sumament ràpids, entre 0.5 – 3.5 segons! Doncs el dissabte dia 30 podria haver estat un dia amb tots els components a favor per a poder-ne veure un… o dos! Al migdia, a les 13:52 el primer trànsit era visible des del Rosselló, on la ISS es podia veure a una mida de 65 segons d’arc (65″) però durant només 0,5 s! El segon, visible des de l’Alt Empordà sobre les 20:17h durava 3,5 s, però la ISS només tenia una mida de 15″.

Per intentar fotografiar-los vaig equipar-me amb una Canon EOS 500D per a poder captar amb vídeo HD el trànsit, un telescopi Celestron C8 de 2000mm de focal f/10 i filtre solar Baader, el mateix usat pel trànsit de Venus.

 

A punt des de Thuir
A punt des de Thuir

Els llocs escollits havien de tenir bona accessibilitat i sobretot el segon un bon horitzó a l’oest, ja que el sol ja es trobava bastant baix. Els llocs escollits van ser un camp al costat de Thuir, prop de Perpinyà pel primer, i Castelló d’Empúries pel segon.

A punt des de Castelló d'Empúries
A punt des de Castelló d’Empúries

Les condicions eren diferents, i la sort, també va ser-ho. Amb un viatge d’anada i tornada amb sol radiant, pel primer trànsit es va tapar una mitja hora, just quan s’havia de produir el trànsit… Mala sort per començar, però no desistim, i a la tarda a Castelló d’Empúries la sort si ens va somriure, i vam poder capturar el trànsit.

Aquest muntatge és la suma de 15 imatges del trànsit. La ISS realment es veu petita tot i l’augment. Vaig gravar un vídeo a través de la càmera en alta definició (1920 x 1080) ja que intentar estar atent per la foto realment és difícil, a part que s’ha d’estar perfectament sincronitzat ja que el trànsit més lent dura 3,5 segons!

ISS per davant del sol 30/06/2012 30/06/2012 - Castelló d'Empúries. Celestron C8 f/10. Canon EOS 500D a 400ASA. 15 imatges extretes a partir de vídeo HD. Photoshop CS4.

S’ha de dir que la cara dels conductors que passaven pel nostre costat realment era digne de mencionar! Ara cal esperar un nou trànsit en millors condicions!

Animació del trànsit de la ISS per davant del sol
Animació del trànsit de la ISS per davant del sol

2 thoughts on “La ISS per davant del sol

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.