Pluja d’estrelles: tàurides i leònides

http://www.viewfromascope.com/

El novembre és el mes d’una de les pluges d’estrelles més conegudes de l’any: les leònides. Enguany però, cal afegir-hi una de poc oneguda: les tàurides.

No és que sigui nova, cada any hi ha unes 26 pluges d’estrelles, de les quals 3 en són les més conegudes (les perseides a l’agost, les leònides ara al novembre i les gemínides al desembre). En ocasions hi ha pics d’activitat extraordinaris, com les dracònides l’any passat i les oriònides enguany (que no van ser visibles pel mal temps…). I aquest novembre sembla que dues en alça coincideixen. Anem per parts.

Les leònides estan actives entre el 6 i el 30 de novembre, amb un màxim previst el 17 de novembre sobre les 10:30 hora d’aquí, pel que ja que serà de dia, el millor moment per a veure-les seria la nit del 16 al 17, com més cap al tard millor. L’astrònom Mikhail Maslov tambe ha previst dos possibles pics d’activitat per les restes del cometa 55P/Tempel-Tuttle, a les 22:00h del dia 17 i a les 07:00 del dia 20, pel que hauriem d’estar atents sobretot al primer d’aquests dos, ja que si que serà de nit des de les nostres terres. De totes maneres, els màxims prevists d’aquest 2012 es preveuen relativament poc actius, amb activitats de 15 meteors/hora aproximadament, amb alguns molt brillants (més info http://www.imo.net/calendar/2012#leo).

Amb les tàurides és una mica més complicat. No és una pluja molt reconeguda en quant a màxims intensos, però durant la última setmana han aparegut alguns bòlids realment espectaculars provinents del seu radiant que fa que l’observació pugui ser més entretinguda del previst. Primer però, ens cal una mica de posada en situació. Les tàurides es divideixen en dues, les tàurides sud i les tàurides nord.

Les tàurides sud (http://www.imo.net/calendar/2012#sta)tenen activitat entre el 10 de setembre i el 20 de novembre, amb màxim sobre el 10 d’octubre i un màxim d’activitat de 5 meteors a la hora, i són les restes del pas del cometa  2P/Encke.

Les tàurides nord (http://www.imo.net/calendar/2012#nta) per la seva banda van des del 20 d’octubre al 10 de desembre, amb un màxim previst el 12 de novembre i amb pic d’activitat també de 5 meteors/hora. Les dades o semblen gaire espectaculars, però com deia abans està mostrant una activitat inusual.

Els meteors de les dues tàurides són lents i brillants. Solen mostrar-se com a bòlids, com bé han reportat dos companys d’afició durant l’última setmana, en Manel Contreras des d’Esclanyà, i en Xavier Miquel, des de Girona. Us transmeto les seves experiències:

Manel Contreras (6 de novembre a les 22:16h)

Acabo de veure un bòlid de magnitud -50 com a mínim! Ha entrat entre Polaris i Caph, i ha sortit per Vega després de fragmentar-se. Ha estat espectacular.

Xavier Miquel (7 de novembre a les 20:57h)

Acabo de veure un meteorit a sobre meu, trajectòria est direcció nord i des de dins el cotxe! […] He sentit l’espectec quan entrava a l’atmosfera des de dins el cotxe […] Ha sigut espectacular des del centre de Girona. Magnitud similar a Júpiter

I justament avui el portal spaceweather.com ha publicat un exagerat augment de l’activitat d’aquesta pluja d’estrelles amb meteors d’alta brillantor, pel que anima als observadors a intentat fotografiar i reportar el màxim nombre d’aquests meteors. Com identificar-los? Doncs cal veure d’on sembla que vinguin en el cel, intentant localitzar les constel·lacions del toro (tauro), just al costar superior dret d’orió, mentre que el lleó (leo) es troba a uns 45º més a l’esquerre (est) i surt per l’horitzó unes 4 hores més tard.

Com ens hem de preparar?

Doncs és molt senzill, necessitem abric, comoditat i foscor! Tot i que algunes nits encara no són molt fredes, cal tenir en compte que estarem quiets, per tant cal estar més abrigats del compte (sempre és millor que sobrin capes que no pas que faltin!); posa’t còmode, pots estar uns minuts sense veure res interessant però que s’animi de cop, i l’esquena i el coll agrairan si portes una cadira, una gandula o quelcom per estirar-te; i sobretot, el més important, busca llocs foscos, lluny de la llum artificial dels pobles i ciutats: muntanya, platges apartades. També aconsello anar acompanyat, l’espera es farà més entretinguda i sobretot, és més segur!

Cap on hem de mirar?

Doncs depèn de la hora. De fet els meteors poden aparèixer a qualsevol lloc del cel, pel que descartem prismàtics i telescopis, necessitem el màxim de camp visual. Si estem a la primera part de la nit, val la pena mirar cap a l’est, des del nord fins al sud, però centrats en l’est. A mesura que avanci la nit i els radiants (punts per on sembla que surtin els meteors) vagin guanyant alçada, el camp visual s’ampliarà més.

Com es diu habitualment, per mostra un botó. Aquesta és la web de la NASA dedicada al seguiment de bòlids i meteors brillants, una xarxa d’observatoris situats a Estats Units que vigilen tot el cel i capten els estels fugaços brillants. Seleccioneu un dia i veureu que se n’han captat sempre!!

http://fireballs.ndc.nasa.gov/

A veure si aquesta vegada tenim sort amb els núvols i podem capturar algun d’aquests bòlids!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.