Pluja d’estrelles oriònides

Com cada any a mitjans i finals d’octubre, el nostre planeta passa pel rastre del cometa Halley, produint una nova pluja d’estrelles: les oriònides. I enguany les condicions prometen ser bones!

Les oriònides no són una pluja d’estrelles molt espectacular en quant a nombre de meteors. Es preveu que al màxim s’arribi a uns 25 meteors per hora, i serà durant les hores prèvies a la sortida del sol del proper diumenge 21 d’octubre (la nit del dissabte al diumenge).

Aquesta pluja d’estrelles però té dues parts positives que la faran especialment atractiva.

Per una banda, el radiant (la part del cel d’on semblen sortir els meteors) està just sobre Orió, a una zona del cel plena d’estrelles brillants, de les constel·lacions del Toro, Bessons, el Gos Gran i el Gos Petit; si això hi sumem que hi ha Sirius, l’estrella més brillant del cel, Júpiter i Venus, forma un triangle abans de la sortida del sol atractiu d’observar.

 

Vídeo explicatiu de Les oriònides (c) NASA
Vídeo explicatiu de Les oriònides (c) NASA

L’altra motiu és que els meteors de les oriònides són molt ràpids, poden arribar als 66 km/s, i això pot fer que explotin fent possible la observació de bòlids molt brillants.

Caldrà matinar, o si més no, anar a dormir tard 🙂

Més informació a http://science.nasa.gov/science-news/science-at-nasa/2012/12oct_orionids/

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.