Vells retrobaments: cometa McNaught

Avui he estat revisant fotografies que he anat fent aquests anys per a imprimir-ne algunes i decorar la casa. Entre elles, he trobat unes fotos sense processar del cometa C/2006 P1 McNaught. Aquest cometa va esdevenir realment brillant i visible a simple vista des de l’hemisferi sud, gairebé va passar desapercebut a les nostres terres.

De fet, només li vaig fer fotos una nit, i a sobre em quedava darrera de la casa on vivia des de l’observatori. Així que vaig haver de perseguir-lo. Aquella nit, del 20 de juny de 2010, vaig muntar el meu antic refractor apocromàtic Baader Scopos clone de 90mmØ i 666mm de focal sobre la muntura Meade LXD75 i amb la Canon EOS 400D. No em va donar temps ni a posar en estació de forma acurada, ja que el cometa s’amagava ràpidament darrera els arbres. Fins i tot en algunes imatges es veuen els cables de llum que hi havia al tros de cel a on estava!

Finalment vaig acabar fent 16 fotos de 30 segons, però com que no mostraven gaire detall i el cometa estava molt baix, vaig oblidar les fotos.

Avui que les he retrobat he decidit tornar-ho a intentar, que podia perdre? He alineat sobre el cometa amb DeepSkyStacker i he processat amb Pixinsight STD 1.0, i aquest ha estat el resultat, millor del que m’esperava!

Cometa C/2006 P1 McNaught 22/06/2010 - Observatori Can Duran, Palamós. Baader Scopos clone 90mmØ f/6.6. Muntura MEade LXD75. Canon EOS 400D. 16 x 30 " = 8 min d'exposició. Maxim DL 5 Pro (captura, guiat i apilat), Pleiades Pixinsight STD (processat). Les línies horitzontals de la part baixa són cables elèctrics que estaven al camp del cometa.

La foto té molts defectes. No s’han aplicat ni darks ni flats i per això es veuen unes taques de pols a la part esquerra., així com vinyeteig en algunes parts (llum de fons desigual). No hi ha gaire exposició, per això hi ha tant soroll, però es pot veure bé el cometa , inclús les dues cues i estructures en elles, pel que puc dir que n’estic content.

Per tant, un nou cometa en aquest any que promet. Ja hi ha ganes que arribi el PanSTARRS!!

Més informació del cometa McNaught a la Viquipèdia: http://es.wikipedia.org/wiki/Cometa_McNaught

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.