Més dades del cometa PanStarrs

Com ja hem comentat en altres ocasions, aquest 2013 pot ser un any de cometes! L’any acabarà amb un espectacular cometa ISON (C/2012 S1 Ison) que pot arribar a ser més brillant que la lluna plena, però al març ja en tindrem un altre! Es tracta del cometa PanStarrs (C/2011 L4). Noves dades han estat publicades a la revista Sky & Telescope que fan disminuir l’espectacularitat prevista, però no vol dir que no valgui la pena!

A l’article “Comet PanSTARRS Punking Out?” (http://www.skyandtelescope.com/observing/home/Update-on-Comet-PanSTARRS-187930541.html) publicat a la web i a la revista del mes de març (si, els americans publiquen la revista amb un mes d’antelació!!) publiquen noves dades de com pot ser la culminació d’aquest cometa.

Les dades publicades el setembre preveien una magnitud de -0.5, gairebé més brillant que qualsevol de les estrelles que veiem al cel. Les actuals rebaixen la brillantor fins a magnitud +3.0, molt menys brllant però igualment visible a simple vista (com a referència, l’estrella polar té magnitud +2, per tant brillarà menys que aquesta estrella).

Posició del cometa PanStarrs el mes de març. (C) Sky&Telescope.
Posició del cometa PanStarrs el mes de març. (C) Sky&Telescope.

Actualment brilla a magnitud +8 (assequible amb telescopi, fins i tot amb prismàtics) i té molt poca cua. Passarà pel periheli el 10 de març (el punt més proper el sol), a només 0,3 unitats astronòmiques de l’astre rei, on el vent solar serà 100 vegades més intens que ara.

Caldrà tenir el material a punt!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.