Apunts d’observació urbana

La nit del 18 d’agost va servir a més per a fer un parell de proves en astrofotografia. Fins que no tingui acabat el nou observatori, vaig muntant i desmuntant a la terrassa, pel que tinc temps a fer proves que em serviran per a futurs treballs.

Primer de tot, en estar al centre de Palafrugell, les condicions de contaminació lumínica no són les ideals, i un dubte que m’assalta és amb filtre o sense filtre? i evidentment també com treballarà el filtre? Estic parlant del filtre IDAS LPS, un filtre de banda ampla que sempre han deixat molt bé en condicions lleus de contaminació lumínica, i que he estat fent servir a l’anterior observatori Can Duran.

Aquesta prova ha estat feta amb l’estrella Altair, és una sola exposició de 10 segons amb la Canon EOS 60D a 1600ISO i el telescopi Skywatcher 80ED, sense cap processat:

filtres

Com en tot, hi ha pros i contras, i és evident que el màxim pro és l’enfosquiment brutal del fons, adquirint una lleugera tonalitat blavosa. També es perden algunes estrelles, que espero que es recuperin allargant l’exposició, o el nombre d’elles.

Per tant l’ús del LPS serà imprescindible per l’astrofotografia de cel profund, com he anat fent servir els últims anys.

Un altre dubte era l’ús o no del reductor/aplanador de focal en el refractor Skywatcher 80ED. La foto de la nova delphinus està feta amb el reductor Williams Optics 0.8x, i les estrelles apareixen puntuals fins les vores.

Nova a Delphinus, el dofí 18/08/2013 - Palafrugell. Canon EOS 60D 1600ASA. Skywatcher 80ED f/6.6. 60x10s = 10 minuts d'exposició. Pixinsight STD

Però redueix gaire? Una mostra:

reductor

És evident que la reducció és important, i serà un factor a tenir en compte. La foto no ha estat retallada, pel que és com quedaria amb una foto directe. En cas que el que ens interessa és la lluna, un eclipsi… seria millor no usar el reductor. En un camp estrellat, o una nebulosa, tenir una mica més de camp i aplanar-lo serà important.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.