Les primeres perseides: com fotografiar-les?

Una altra bona nit es mereixia tornar a Castell a intentar capturar més estels fugaços. La nit d’ahir no ha estat la més profitosa, però sempre se’n pot treure quelcom de bo!

Aquesta vegada vaig anar armat amb dues càmeres, la meva Canon EOS 60D i una Canon EOS 450D (gràcies!! 🙂 ). Curiosament, sempre que porto aquesta càmera acabo captant més meteors amb aquesta que amb la meva!

Com que la nit del divendres vaig veure bastants estels fugaços i un increïble bòlid cap a la constel·lació de Cassiopeia, vaig apuntar cap aquesta zona amb la 450D, mentre que la 60D cap al triangle d’estiu, la zona de lira, àguila i el cigne, per on passa la via làctea i on vaig fotografiar la majoria d’estels fugaços la setmana  passada.

Hi havia un handicap important però. El dia 30 va ser el màxim de les delta aquàrides i de les alfa capricòrnides, i el proper dia 12 ho serà de les perseides, pel que ahir no estava prevista gaire activitat, tal i com va passar…

Visualment només vam veure 4 o 5 meteors, però avui tocava analitzar les fotografies.

Què ens cal per a fotografiar estels fugaços?

Per a fotografiar estels fugaços només ens cal una càmera amb possibilitat de modificar paràmetres. El més important és molta sensibilitat ISO sense que afecti el soroll, és a dir pujar fins a 1600, 3200 o 6400 ISO, però si la qualitat de la foto no és bona caldrà abaixar-ho. També obrir el diafragma, com més baixa sigui la f/ millor.

La focal de l’objectiu també al mínim, jo tiro sobre uns 18mm, més serà més difícil de captar-ne ja que tindrem menys camp visual.

Com que captarem molta llum ens cal un lloc fosc, i el temps d’exposició dependrà de la contaminació lumínica i si tenim seguiment o no.

També podem “passar” del seguiment i usar trípode. Amb aquest mètode hi ha un inconvenient, i és que les estrelles ens quedaran mogudes, però totes en la mateixa direcció, pel que si hi ha un estel fugaç veurem una línia diferent i serà més fàcil d’identificar.

Amb això cal enfocar a l’infinit (unes llums llunyanes o la lluna ens anirà de perles), desactivar l’autofocus i apuntar a una zona del cel contret, posar el cable disparador bloquejat i la càmera en ràfega, així anirà  fent fotos seguides. Aquests són els paràmetres que vaig usar ahir:

  • Canon EOS 60D. 18mm, 1600 ISO, f/4.5, 30 segons d’exposició.
  • Canon EOS 450D. 18mm, 800 ISO, f/3.5, 15 segons.

Un cop tenim totes les fotos, que poden ser centenars, cal buscar els estels fugaços. El truc fàcil és agafar blocs de fotos i sumar-les amb startrails (http://www.startrails.de/html/software.html). Aquest programa suma les estrelles i ens apareixen resultats com això:

20130804_perseides_4

Aquest és el resultat de sumar totes les fotos de la Canon EOS 60D, 296 en total. Com veieu totes les línies són uniformes, i a més hi ha la línia vermella que ha deixat un avió. A part d’això res més, pel que no hem capturat cap estel fugaç :(.

Però si ho fem amb les fotos de la Canon EOS 450D el resultat és diferent

20130804_perseides_1

Descartant els avions (en vermell) a la part inferior es veuen tres línies diferents i sense color. El que hi ha al centre a la part de sota és un satèl·lit Iridium. De fet amb el programa per a mòbils SatTrack ja sabíem que es veuria amb antelació. Les dues de l’esquerra són petits traços, i si els allarguem veurem que coincideixen ben bé sota Cassiopeia.

20130804_perseides_2

De fet el lloc on coincideixen és a la constel·lació de Perseu, pel que podem confirmar que són perseides, les dues primeres perseides de la temporada! Ara cal buscar les fotos concretes on apareixen, i el més curiós és que les tres gairebé anaven seguides. Les he sumades amb startrails i les he processades una mica amb Photoshop CS6.

Dues perseides i un Iridium 04/08/2013 - Platja de Castell, Palamós. Canon EOS 450D a 800ISO. Canon IS 18-88 @ 18 f/3.5. 5x15s d'exposició. Retocs amb Photoshop CS6.

Amb aquests petits trucs ja us podeu atrevir a intentar fotografiar estels fugaços, però no oblideu que el més bonic és veure’ls, pel que us recomano que podeu la càmera a treballar, us poseu ben còmodes i gaudir de l’espectacle nocturn amb els vostres propis ulls!

Sort i bons cels!

One thought on “Les primeres perseides: com fotografiar-les?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.