A punt per a veure les perseides?

El proper dilluns dia 12 serà el màxim de la pluja d’estrelles de les perseides, les famoses llàgrimes de Sant Llorenç. Aquests dies ja se’n pot començar a veure alguna, però l’activitat ha d’augmentar de forma important. A més, la lluna no ens molestarà les primeres hores de la nit. Vols venir a veure-les amb nosaltres?

Aquesta setmana la previsió de temps és una mica caòtica. Consultant diverses fonts ens trobem que tindrem els propers 3 dies de mal temps, però de cara al cap de setmana i la setmana que ve sembla favorable. Per aquest motiu realitzem diverses activitats per a poder veure aquesta famosa pluja d’estrelles:

  • Dimecres 7 d’agost. Casa de colònies Mas Suro (per alumnes de l’Escola Vedruna de Palamós)
  • Divendres 9. Celler La Vinyeta. Sopar i observació per a la presentació de la nova anyada. Més informació al seu facebook https://www.facebook.com/lavinyeta. Cal reservar.

previsio

Perquè es produeixen les pluges d’estrelles?

Els estels fugaços són produïts per partícules de gel i roca que es troben per l’espai, normalment de forma aleatòria. A vegades, però, aquests “residus” es troben agrupats, i això es deu al pas d’un cometa.

Quan un cometa passa pel costat del sol, la seva cua deixa un rastre de partícules de pols i gel. Cada any, quan la terra creua aquest rastre, una quantitat enorme d’aquestes partícules (anomenades meteoroides) xoca contra l’atmosfera terrestre a velocitats vertiginoses, de l’ordre de 50-60 km/s !! A tant alta velocitat, les partícules s’escalfen, es tornen incandescents i normalment es desintegren. S’ha produït un estel fugaç o meteor. A vegades aquests estels fugaços poden ser realment brillants, més que júpiter o venus, i obtenen el nom de bòlids. Curiosament, les perseides tenen l’índex més elevat de bòlids de les principals pluges d’estrelles.

Normalment aquests meteors queden destruïts a uns 100km d’alçada, però a vegades, poc sovint, aquestes partícules poden sobreviure i arribar a terra. Obtenim així els meteorits.

Perquè es diuen perseides?

En passar per aquest rastre de runa estel·lar, obtenim un efecte de perspectiva de tal forma que els meteors sembla que tors surtin d’un mateix lloc, anomenat radiant. Depenent de on es trobi aquest radiant rep el nom d’una constel·lació o d’una altra. En aquest cas, la terra passa pel rastre del cometa 109P/Swift-Tuttle, i com que sembla que surtin de la constel·lació de Perseu, reben aquest nom.

Com que el rastre és molt ample, de milers de quilòmetres, es poden veure aquests meteors diversos dies abans i després del màxim previst. De fet, tot i que el màxim de les perseides és el dia 12, ja se’n poden veure, i fins a una o dues setmanes després també!.

Què necessitem per a veure-les?

Doncs resposta fàcil: res! Els estels fugaços poden aparèixer a qualsevol part del cel, per tant no ens calen ni prismàtics ni telescopis. Si que ens calen unes condicions especials, sobretot un lloc fosc i lliure d’obstacles. Per això la platja de Castell de Palamós és un indret ideal, fàcil d’arribar, prou fosc i amb espai per a poder contemplar aquest espectacle.

A vegades els meteors es fan esperar, per tant estar còmode també és important. Una cadira, una tumbona o simplement estirar-se al terra són bones opcions, i si és en companyia, millor! 😉

Si porteu llum, llanternes o mòbils, sempre intenteu enfocar cap a terra, així no enlluernareu a ningú a la cara i podrà seguir veient la pluja d’estrelles. Penseu que al cap de mitja hora d’estar a les fosques, els nostres ulls arriben a la màxima sensibilitat i serà quan veureu més estrelles.

Finalment, una pista per apuntar a on es poden veure aquests meteors. Com que sembla que surtin de perseu, no mireu directament a aquesta constel·lació, sinó una mica apartat, cap a uns 45-90º. Així podreu veure els estels fugaços que passen de costat, i veureu una estela més llarga.

Com fotografiar-les?

Ho teniu a l‘entrada anterior, i no és difícil! De totes maneres, a l’activitat d’aquest diumenge us explicaré amb detall i in situ com poder fotografiar aquests estels fugaços. Us ho perdreu?

Més info:

9 thoughts on “A punt per a veure les perseides?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.