Observació des de Castell (Palamós)

Ahir dia 2 d’agost de nou vaig tornar a la platja de Castell (Palamós) per a tornar a fer fotos i intentar capturar més estels fugaços, i de nou amb algunes sorpreses!

Després d’haver consultat els possibles radiants dels meteors capturats el passat dimarts, confirmo que queden descartades les delta aquàrides i les perseides, concretant que la majoria de meteors que vam veure eren alfa capricòrnides. Aquesta pluja d’estrelles no és gaire coneguda i està reportat un màxim teòric de només 5 meteors per hora, però està clar que hi ha hagut un pic d’activitat enguany. Ahir en vam tornar a veure!!

Cap a les 23:00 vam començar l’observació i fotografia, aquesta vegada amb un cel no tant net per culpa de l’intens vent que bufava. A part d’això, la jornada va ser molt interessant per diversos motius.

Primer de tot, perquè vaig poder capturar un nou estel fugaç, que torna a semblar una capricòrnida, bàsicament perquè anava en direcció contrària a qualsevol altre radiant actiu aquests dies!

Alfa capricòrnida des de Castell 02/08/2013 - Platja de Castell, Palamós. Canon EOS 60D a 1600ISO. Canon IS 18-200 @ 18 f/3.5. 30s d'exposició. Retocs amb Photoshop CS6.

Poc després vam tenir una sorpresa majúscula. En direcció N-NE va aparèixer un bòlid del més espectacular que he vist mai. Va començar per sobre de Cassiopeia i va seguir en direcció vertical cap a baix amb relativa lentitud, guanyant brillantor de forma espectacular apareixent fins i tot un color verd brillant. No vam veure el seu fi, ja que es va perdre per darrera els arbres. Haurà tocat a terra?

20130803_castell_bolid
En verd la direcció aproximada del bòlid creuant Cassiopeia.

Evidentment les següents observacions es van centrar en aquesta zona, mostrant algun meteor feble de tant en tant. Curiosament al cap de pocs minuts va aparèixer just en aquesta zona un satèl·lit que semblava ser un iridium. Dic semblava perquè cap dels nostres programes que disposem el va detectar, però per aspecte ho semblava ben bé!

Satèl·lit suposem Iridium 02/08/2013 - Platja de Castell, Palamós. Canon EOS 60D a 1600ISO. Canon IS 18-200 @ 18 f/3.5. 3x15s d'exposició. Retocs amb Photoshop CS6.

Al cap d’una mitja horeta es va veure un altre bòlid no tant espectacular (gairebé ni bòlid) a l’altra banda del cel, gairebé al sud. Aquest el vaig veure de reüll, pel que no puc assegurar la direcció ni la intensitat.

Per acabar un parell de detalls de la nit d’ahir. En les tres nits que porto aquesta setmana a Castell, tots els meteors han baixat d’activitat a partir de la mitja nit aprox. Ahir a partir de les 00:15 aproximadament no en vam veure ni un més, com en els altres dies.

D’altra banda, alguns sabreu que els que ens dediquem a l’astronomia fem servir a vegades un làser verd per assenyalar les estrelles i marcar parts del cel. Mai heu pensat que passaria si estem fent una foto i algú decideix encendre el làser justament per on esteu fotografiant?

20130803_castell_laser

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.