Conjunció Mart – Júpiter

Aquest matí júpiter i mart han estat gairebé el més a prop possible un de l’altre, almenys des del nostre punt de vista! Avui dia 22 de juliol estaven només a 0,79º de separació un de l’altre, és a dir, mes junts que l’amplada d’un dit! I aquesta vegada si ha estat possible fer-ne fotos!

Com us comentava a les efemèrides de juliol, dos dels planetes més brillants que es poden veure, mart i jçupiter estan aquests dies molt a prop al cel. De fet, demà també hi estaran, una mica més separats ja que júpiter va guanyant alçada ràpidament.Penseu però que encara que al cel es veuen molt junts, mart està a 2.4 unitats astronòmiques (UA) i júpiter a 6, és a dir, gairebé 3 vegades més lluny! (1 UA = 150 milions de km)

Així que després d’un cap de setmana intens (festa major de Palafrugell) avui a les 5 del matí m’he dirigit cap el Far de Sant Sebastià, sobre Llafranc, i entre la tènue brillantor del sol que ja es feia notar allà estaven, mart, a magnitud 1.8 i júpiter, brillant a -1.7.

Amb la càmera sobre trípode i la Canon EOS 60D amb l’objectiu Canon IS 18-200 només a 70mm així es contemplava per sobre els núvols arran de mar

Conjunció Júpiter - Mart 22/07/2013 - Far de Sant Sebastià, Palafrugell. Canon IS 18-200 @70 f/5.6. Canon EOS 60D 1600ASA. 2s. Photoshop CS6 + Topazz deNoise 5

Però la imatge encara donava més de si, ja que a través del telescopi Skywatcher ED80 també cabien els dos planetes alhora, mostrant altres sorpreses

Conjunció Júpiter - Mart 22/07/2013 - Far de Sant Sebastià, Palafrugell. Skywatcher ED80. Canon EOS 60D 400ASA. 5s. Photoshop CS6 + Topazz deNoise 5

Si us fixeu amb júpiter, el planeta més brillant a sota, es veuen fins a 4 puntets al seu costat. D’esquerra a dreta (i de sota a sobre) són Ganímedes, Europa, Ío i a l’altre costat del planeta Calisto, les 4 llunes galileanes.

I com us deia demà encara estaran molt junts, però les llunes de júpiter hauran canviat completament la seva posició relativa. Us animeu a fotografiar-ho?

10 thoughts on “Conjunció Mart – Júpiter

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.