Atenció cometes!

EDITAT 25/10/2013. Aquí teniu una imatge feta amb Stellarium de la posició aproximada dels 4 cometes d’aquest article:

201310_4cometes
Les properes setmanes i des de ja mateix, tenim una inusual activitat cometària que cal remarcar. I no només parlem del conegut ISON, sinó de fins a 4 cometes visibles amb medis d’aficionat! Repassem-los.

  • C/2012 S1 ISON. El cometa de moda. Actualment el podem veure a prop de Mart, unes hores abans de l’alba a mitja alçada, entrant a la constel·lació del lleó per l’oest. Arribarà a magnitud 7.6 a finals de mes, encara no visible a simple vista, però si amb prismàtics. Ha de passar pel periheli el 28 de novembre, pel que en teoria hauria de començar a generar una cua més vistosa ràpidament. Últimes observacions mostren que genera menys activitat de l’esperat, pel que sembla que podria tenir menys aigua de la prevista, o desintegrar-se en passar a prop del sol, o mostrar-se menys vistós de l’esperat. Si sobreviu, pot resultar fins i tot visible a simple vista, tot i que molt a prop del sol i molt baix a l’horitzó. Caldrà esperar!

Vincent JACQUES on October 16, 2013 - http://spaceweathergallery.com
Vincent JACQUES on October 16, 2013 – http://spaceweathergallery.com

  • 2P/Encke 2013. Aquest cometa està desenvolupant una coma ampla i difusa, i sembla que por desenvolupar una cua en breu. Passarà a només 0,5UA de la terra, pel que arribarà a magnitud 7-8, visible amb prismàtics, a finals de mes. Actualment està a Linx, anant de Àuriga direcció a Leo Minor, una mica més alt que l’ISON.

Carl Hergenrother on September 14, 2013
Carl Hergenrother on September 14, 2013

 

  • C/2013 R1 (Lovejoy).  Passarà a 0.4UA de la terra durant el novembre i 0.9UA del sol el desembre, ens podriem trobar amb un cometa bastant visible amb medis assequibles. Com els anteriors, visible a últimes hores de la nit, sobretot els dies sense lluna, d’aquí una setmana o dos. Està a Canis Minor actualment (el gos petit), sota júpiter i a l’esquerra d’Orió.
  • Carta celeste amb la posició: http://cometchasing.skyhound.com/comets/2013_R1.pdf
  • Més info: http://cometografia.es/#003-2013

 

  • C/2012 X1 (LINEAR). És el bonus track dels cometes ja que ha saltat a la fama els últims dies. Aquest discret cometa va explotar el dia 22 d’octubre passant de magnitud 14 a 8.5 en qüestió d’hores! (algú recordarà el cometa Holmes que el 2007 també va patir la mateixa sort i va passar a ser visible de la nit al dia, mai millor dit:  cometa Holmes). Ara es troba a la constel·lació de Coma Berenices, molt baix a l’horitzó est abans de la sortida de sol, sota l’ISON
  • Carta celeste: http://www.spaceweather.com/images2013/22oct13/skymap.gif

AIxí que ja ho veieu, caldrà matinar! Sort i bons cels a tothom!

3 thoughts on “Atenció cometes!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.