Així s’ha vist l’eclipsi de lluna

Si haguéssim de fer valoracions respecte l’eclipsi penumbral de lluna d’ahir, es podria dir que ha estat un èxit!

La previsió del temps es va complir, núvols durant el dia, cerè a la nit, núvols pel matí, semblava exprés per a poder veure l’eclipsi!

I en quant a la previsió de la lluna en si, ja us vaig dir al post anterior que no esperéssim veure gaire res. Un eclipsi de lluna es produeix quan l’ombra de la terra oculta la lluna, però en aquest cas el nostre satèl·lit no va arribar a passar per aquesta zona de l’espai, sinó per la penombra, com una espècie de “ombra secundària”, molt tènue. Sincerament, esperava que no es veiés absolutament res, i de fet alguna cosa es va veure!

Eclipsi penumbral de lluna 18-19/10/2013 01:50h LT- Palafrugell. Skywatcher 80ED. Canon EOS 60D 100ASA. 1/500s. Adobe Photoshop CS6.
Moment màxim de l’eclipsi a la 1:50h hora local. S’aprecia un lleuger obscuriment a la dreta

L’eclipsi començava a les 23:48 hora d’aquí, així que cap a les 23:00 vaig muntar el telescopi a la terrassa, un Skywatcher 80ED, armat amb la Canon EOS 60D sobre la muntura Meade LXD75. Les primeres proves amb la lluna plena em van fer decidir per a baixar la ISO de la càmera al màxim, 100ISO, i disparar a 1/500. Les primeres fotos van ser a 1/200, però es cremava massa. I com que l’eclipsi durava cap a 4 hores, vaig optar per la “vagància tecnològica“, és a dir, amb un intervalòmetre programar una foto cada 10 minuts. Això si, jo al menjador a 3 metres mirant la TV i atent a que quan es fes la foto no hi haguessin núvols. Només vaig haver-ne de repetir 3 o 4, i em vaig quedar amb 16 fotos de tot l’eclipsi.

Animació de l'eclipsi penumbral de lluna 18/10/2013

Animació de l’eclipsi a partir de 10 imatges. Cap al final es veuen alguns núvols que creen la lluna.

Les imatges han estat lleugerament tractades amb Photoshop (només màscara d’enfocament a 9px i 140px, 22%), pel que com veieu no s’apreciava molt l’eclipsi, si no és que es comparen fotos entre elles.

Eclipsi penumbral de lluna 18-19/10/2013 - Palafrugell. Skywatcher 80ED. Canon EOS 60D 100ASA. 1/500s cada una. Adobe Photoshop CS6.
Comparativa d’algunes fases de l’eclipsi, realment es veia molt poc!

Per acabar, gràcies a Espai terra per haver publicat la nostra notícia de l’eclipsi al seu facebook i a tots aquells que ens anàveu seguint via facebook o twitter mentre anava penjant comentaris i fotos.

 20131018_espaiterra_elluna

Ara a preparar l’eclipsi de sol del dia 4 de novembre, d’aquí a dues setmanes!

http://instagram.com/p/fn9yAKvPEy/

One thought on “Així s’ha vist l’eclipsi de lluna

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.