Què hi ha d’interessant aquest desembre?

Un cometa! I una pluja d’estrelles, i un solstici (en resum).

No podia començar d’altra forma el repàs general d’aquest mes. A les tradicionals conjuncions de planetes i la lluna, no podem evitar dedicar una part destacada al cometa que ens queda (després de la desaparició casi completa del ISON). Es tracta del 2013 R1 Lovejoy.

Cometa C/2013 R1 Lovejoy 03/12/2013 - Observatori Can Duran, Palamós. Takahashi FSQ 106N f/5. Filtre IDAS LPS. Muntura EQ6 Pro. Autoguiat amb refractor Lunatico EZG 60 + barlow Meade 2x amb Orion Starshoot DeepSpace II mono. Canon EOS 400D -IR 800ISO. 29 x 100 " = 48min. Maxim DL 5 Pro (captura), DeepSkyStacker (apilat), Pleiades Pixinsight STD (processat).

Aquest cometa porta gairebé una setmana a magnitud 5,5 aprox, fent-lo visible des de cels foscos. A més la cua que té és prou llarga com per a ésser capturat amb una càmera de fotoc rèflex convencional sobre trípode amb només 10 segons d’exposició! Podeu localitzar-lo a la constel·lació del bover (Bootes) a la segona meitat de la nit. Podeu trobar cartes de localització actualitzades aquí:

lovejoy_chart

Ubicació del cometa Lovejoy 03/12/2013. Fes click a la imatge per a una ampliació (PDF)

Surt al voltant de les 2:20h, però el millor moment per a buscar-lo és a partir de les 4:30 aprox, quan estarà a 15º d’altura. Penseu que el cel comença a clarejar a les 6:15 i el sol surt gairebé a les 8. No us perdeu les fotos publicades a Spaceweather.com: http://spaceweathergallery.com/comet_gallery.html.

I relacionat amb cometes, les tradicionals gemínides, la pluja d’estrelles de desembre que els últims anys ha destacat per una alta activitat. Després del fiasco de les leònides (mal temps i lluna plena…) esperem que aquesta pluja d’estrelles ens salvi el final d’any, amb el vist-i-plau de la lluna plena…

Les gemínides no arribaran al seu màxim fins al 13-14 desembre, quan la Terra passi a través de les restes del cometa rocós 3200 Phaeton, però ja es poden veure meteors d’aquest radiant aquests dies. La lluna plena farà acte de presència pel màxim, pel que hauriem d’aprofitar les nits clares d’aquesta setmana i la lluna nova. A part de la lluna, es preveu una bona activitat, centrada el dia 14 a les 6:45 hora d’aquí amb una taza horària senital de 120 meteors per hora.

Consell: observeu entre mitjanit i l’alba, quan la constel·lació dels bessons estigui més a munt. I sobretot! No oblideu abrigar-vos bé!

Per la seva part, els planetes es mostren visibles tots, amb dificultats mercuri i saturn, en plena forma venus i júpiter:

  • Mercuri és visible durant els primers dies del mes abans de la sortida de sol al voltant de la magnitud -0,7, a l’est. Estarà en conjunció inferior el 29 (entre la terra i el sol)pel que aviat ja no serà observable.
  • Venus arriba a la seva màxima brillantor els primers dies del mes (mag -4.9!) essent visible al cel oest fins a 3 hores després de la posta de sol. De cares a final de mes, serà visible dues hores. A través del telescopi podem veure un canvi radical, canviant la fase il·luminada del 30% al 11%. mentre que el diàmetre passarà dels 38″ als 53″ a finals de mes (és a dir, cada dia més gran però menys part il·luminada)
  • Mart surt poc després de mitja nit, arribant a magnitud +0.9, cada dia més brillant de mica en mica, tot i que es manté sobre els 6″ només.
  • Júpiter encara està a bessons (Geminis) i surt gairebé quan es pon el sol, entre 19:00 i les 20:00h. La seva oposició serà el dia 5 de gener, pel que estem al millor moment per a observar-lo i fotografiar-lo. Brilla a magnitud -2.7 amb un diàmetre de 47″
  • Saturn surt al voltant de les 6 del matí, fent-lo gairebé inobservable.
  • Urà i Neptú sense canvis significatius, a Peixos i Aquari respectivament, visibles durant gairebé tota la nit. (PDF descarregable per a localitzar-los. Sky&Telescope.)

No tenim cap conjunció destacable aquest mes; tenim la lluna creixent al “costat” de venus el dia 5, o relativament a prop de júpiter el 18.

dec-conj

A més s’ha de destacar el sol, ja que el dia 21 de desembre, a les 18:11 hora d’aquí serà el solstici d’hivern, el dia més curt de l’any (i la nit més llarga!).

2 thoughts on “Què hi ha d’interessant aquest desembre?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.