El cometa ISON ha sobreviscut! (de fet, no…)

EDITAT 03/12/2013

Finalment el cometa ISON no se n’ha sortit… com mostren les últimes imatges del SOHO el nucli del cometa ha acabat per desintegrar-se. Ara ens queda el Lovejoy!

El ja nombrat cometa més observat de la història no deixa de sorprendre’ns! Després del seu pas pel periheli i per un temps semblar que s’havia desintegrat, el cometa ha tornat a aparèixer. La pregunta és, per gaire temps? I sobretot, serà visible?

El cometa C/2012 S1 ISON va ser descobert el 21 de setembre de 2012 per per Vitali Nevski i Artyom Novichonok amb el telescopi reflector de 0,4 metres de l’International Scientific Optical Network (Rússia). Un cop calculada la seva òrbita va saltar la alarma quan es va veure que passaria fregant el sol. Si això es produïa, podria esdevenir un dels cometes més brillants de la història, fins i tot més que a lluna plena!!

Fins el dia d’ahir el cometa estava oferint imatges espectaculars (no des d’aquí, on la meteorologia ens va jugar una mala passada…). Però a mesura que s’ha acostat al sol costava més de veure i les últimes hores només ha pogut ser visible pel SOHO (entre d’altres).

El pas pel periheli, el punt més proper al sol, es produïa just ahir dia 28 de novembre a les 19:45 hora d’aquí. El soho va començar a mostrar el cometa unes 6 hores abans, cap al migdia, i ja es veia com el cometa anava accelerant i augmentant de brillantor. Just abans del periheli va patir una petita explosió seguida d’una deballada. Fins aquí la part visible.

Gairebé totes les fonts apuntaven que el cometa s’havia desintegrat, però últimes observacions han mostrat que almenys una part del cometa ha sobreviscut! Sorprenent!

Amb les imatges del SOHO, les més bones que tenim, no es pot determinar l’estat del nucli, o si només ha sobreviscut una part de la cua de pols.

Des de l’Observatori del Teide, l’únic telescopi que va poder fer un seguiment de Ison, a prop del periheli, va ser el Telescopi Solar THEMIS (INSULAR CNRS, França):

“El cometa ha reaparegut després del pas pel periheli. Malgrat les altes temperatures i la intensa radiació solar les càmeres del Telescopi Solar Espacial SOHO han detectat a Ison després del periheli. És difícil predir el que pot passar en els propers dies però és molt probable que puguem detectar la cua del cometa en els pròxims dies des de terra ”

“Hem de tornar a dirigir les mirades al cel de matinada. Suposant que el cometa tingui una lluentor semblant als dies abans del periheli, el cometa tornarà a ser visible a partir del dia 4-5 de desembre just una hora abans de l’alba. L’expectació és molt gran ja que no sabem la imatge que ens oferirà Ison ” explica Miquel Serra-Ricart, investigador de l’IAC.

Realtime Comet ISON Photo Gallery

Amb les dades que es tenen actualment no podem saber amb exactitud com està el cometa. Encara que el nucli hagi quedat destruït encara podríem veure el cometa uns dies. Haurem de seguir observant a veure que ens depara el cometa del segle!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.