21 d’agost: eclipsi total de sol

El proper dilluns dia 21 d’agost hi ha eclipsi total de sol. No he dit “tenim” perquè lamentablement no serà visible des d’aquí 🙁

Segurament haureu vist per les xarxes socials molta expectació per aquest eclipsi, i és normal! Creuarà de costa a costa els Estats Units, i això ha fet que sigui realment molt mediàtic, normal! Mireu per on es veurà:

https://www.weather.gov/source/crh/eclipse.html
https://www.weather.gov/source/crh/eclipse.html

La franja més fosca és a on es veurà l’eclipsi total, és a dir, la lluna taparà completament el sol i es farà de nit! Màxim durant uns 3 minuts… A les altres franges es veurà parcial, és a dir, el sol quedarà tapat només una part, més petita quan més ens allunyem de la totalitat. Fixeu-vos que des de Catalunya no es veurà, però sí una miqueta des de les Illes Canàries (a diferència d’un eclipsi de lluna, que es veu a tota la part de la terra que en aquell moment és de nit).

Per a nosaltres, encara serà de nit (serà la nit del 21 al 22, començant per la costa oest dels USA a les 17:46 i acabant a les 23:00 a l’oceà Atlàntic), i per tant no serà gens visible… almenys en persona (si no és que agafem un vol per a creuar l’Atlàntic!). Per les xarxes trobareu infinitat d’aplicacions i webs per a poder seguir l’eclipsi, aquí us deixo la oficial de la NASA: https://eclipse2017.nasa.gov/eclipse-live-stream.

Jo en aquesta ocasió no em desplaçaré a veure’l en persona, ja em vaig passar l’estiu passat! xD Però també comentar que a vegades és complicat fer aquests tipus de viatges. En aquest cas, essent USA no tant, però moltes agències reserven tots els vols amb antelació i et veus obligat a anar amb un viatge organitzat, que sol ser de 8-10 díes mínim, amb una ruta preestablerta i a uns preus desorbitats (és difícil trobar un viatge per veure un eclipsi per menys de 5.000€ per persona). Un cop feta la protesta, seguim!

I com es produeix un eclipsi de sol?

Els eclipsis de sol passen quan la lluna es posa just al mig entre la terra i el sol. Aquest alineament ha de ser perfecte, i sempre passa en lluna nova. Com que la lluna segueix una òrbita inclinada uns 5º, això passa poc sovint, i no en cada lluna nova!

https://eclipse2017.nasa.gov/eclipse-who-what-where-when-and-how
https://eclipse2017.nasa.gov/eclipse-who-what-where-when-and-how

Una pregunta que em fan molt sovint: per què és perillós observar el sol durant un eclipsi?

Pregunta mal feta! És perillós observar el sol SEMPRE! Cal fer servir sistemes de projecció o filtres específics epr a observar el sol, tipus Baader, Thousand Oaks, MylarH-alpha. Us deixo una sèrie de consells aquí: 

Tot preparant l’eclipsi de sol

Finalmenr us deixo amb la web oficial de l’eclipsi de la NASA, on trobareu infinitat de recursos, enllaços, explicacions, fotos… esperem que tinguin bon cel per a gaudir de l’espectacle!!

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.