Ja arriben les perseides!

Un altre any la pluja d’estrelles de les Perseides arriba puntualment a la seva cita. També coneguda com a pluja d’els Perseids o com a llàgrimes de Sant Llorenç, enguany les previsions donen molt bones expectatives. Anem a veure els detalls.

Perseida entre núvols a la platja de Castell de Palamós. 12 d'agost de 2014. F. Pruneda
Perseida entre núvols a la platja de Castell de Palamós. 12 d’agost de 2014. F. Pruneda

Les Perseides són una pluja d’estrelles típica de mitjans d’agost, i enguany el màxim es preveu que serà la nit del 12 al 13 d’agost (la nit de diumenge a dilluns). De segons el International Meteor Organitzation (IMO: https://www.imo.net/) el màxim serà entre les 22:00 del dia 12 i les 10:00 del dia 13, centrat sobre les 3:00 de la matinada. Aquesta vegada cau en tota la nit, per tant per hores és perfecte per a poder.ne fer un bon seguiment.

No oblidem però que es poden veure Perseids des del 17 de juliol al 24 d’agost(en el moment d’escirure aquest article en puc reportar 6 del passat divendres 3 d’agost).

A més hem de comptar en que hi haurà Lluna Nova, és a dir, que no hi ha lluna que ens pugui molestar. 

Però què causa aquesta pluja d’estrelles?

Tots els estels fugaços (o meteors) estan causats per partícules de pols o petites roques que es troben a l’espai i que impacten a gran velocitat amb la nostra atmosfera. Estem parlant de velocitats que poden anar dels 12 als 72 km/s (kilòmetres per segon!!!). Aquesta enorme velocitat fa que la fricció amb l’aire sigui enrome, escalfant la mateixa partícula (anomenada meteoroide abans d’entrar a l’atmosfera) i també l’aire del voltant, creant la famosa “bola de foc”.

Si la partícula és prou gran i brilla més de magnitud -4 (l’equivalent al planeta Venus) parlem d’un bòlid. I si a més aquesta partícula arriba a terra, llavors parlem de meteorit. Per tant ATENCIÓ! No podem parlar de pluja de meteorits, sino pluja d’estrelles o pluja de meteors.

Per l’espai hi ha infinitat de partícules de pols i petites roques, però hi ha zones al cel que n’hi ha de concentrades. Això passa perquè el nostre planeta passa per llocs on ha passat un cometa, que ha deixat un rastre de pols darrera seu. En el cas de les Perseides, el cometa que les origina és el Swift-Tuttle

Com es veuran les Perseides i què necessitem?

Les previsions parlen de fins a 100 meteors per hora (algunes parlen de 150) però seria en perfectes condicions, és a dir:

  • en tot el cel
  • de qualsevol brillantor
  • sense lluna (això ho tenim!)
  • sense cap llum artificial

És a dir, que per a poder-ne veure el màxim possible hem de buscar llocs foscos, sense llums artificials i estar el màxim d’estona possible a les fosques. Tinguem en compte que els ulls humans tarden uns 30 minuts en adquirir la màxima sensibilitat. Apartem les llanternes i els mòbils si us plau!!

On les podem anar a veure?

Qualsevol lloc amb pocs obstacles visuals (cases, muntanyes, arbres…) i sobretot fosc és un bon lloc. Nosaltres com cada any anirem a la platja de Castell de Palamós, un indret fàcil d’arribar amb unes condicions molt bones. Hi serem els dies 11, 12 i 13 d’agost a partir de les 21:00 aproximadament, i estarem just al mig, on s’acaba la pasarel·la. No realitzarem activitats concretes, simplement us convidem a venir-les a contemplar amb nosaltres i a resoldre els dubtes que tingueu per a veure-les, gaudir-ne i fotografiar-les!

Us recomano aquest enllaç per a intentar capturar-les en fotografia: Les primeres perseides: com fotografiar-les?

Mapa del cel amb el radiant de les perseides a la part inferior esquerre. Semblarà que surten d'allà, per tant mireu a uns 90º per a veure els més brillants.
Mapa del cel amb el radiant de les perseides a la part inferior esquerre. Semblarà que surten d’allà, per tant mireu a uns 90º per a veure els més brillants.

Per acabar uns consells pràctics:

  • Posa’t còmode! Observar-les de peu no és la millor opció. Estira’t a terra o a una tumbona, relaxa’t, poden sortir en qualsevol lloc del cel 
  • Estigues atent a les zones més actives. Tot i que un meteor por aparèixer en qualsevol lloc, les que es veuen de costat són les més llargues i espectaculars, i són les que estan a uns 90º de la constel·lació de Perseu (d’aquí ve el nom)
  • Equipa’t: roba d’abric (ja sé que farà calor, però estaràs quiet molta estona!), menjar, aigua, cafè… i sobretot bona companyia!
  • Necessites llum? Que sigui vermella! Els nostres ulls són molt sensibles i les llums blanques o amb tonalitats blaves i sobretot les pantalles ens fan perdre agudesa visual. Una llum vermella no ens enlluerna i ens servirà per a veure el que necessitem.

Més preguntes? info@astroemporda.net o al nostre facebook https://www.facebook.com/astroemporda/

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.