Què hi ha d’interessant aquest octubre?

Aquest és un mes de trànsit, típic de tardor amb el cel d’estiu encara visible a punt de marxar cap a l’oest, i el cel d’hivern que comença a fer acte de presencia a últimes hores. Això vol dir que no hi ha res interessant? No! 

Començant pel més “polític”, aquest mes es produeix el canvi d’hora, com sempre el darrer dissabte del mes. La nit del dissabte 28 al diumenge 29, quan siguin les 3 de la matinada haurem de tornar a posar els rellotges a les 2:00 (es podria dir que guanyem una hora).

En qual el cel pròpiament dit, tenim les constel·lacions de Pegàs, Andròmeda, Cassiopeia i Perseu en perfectes condicions d’observació. Us recomanem passar una estona per Andròmeda, a veure si podeu localitzar una petita taca borrosa ben bé al centre i una mica cap a Cassiopeia. Es tracta de la galàxia d’Andròmeda o M31, l’objecte celeste més llunyà visible a simple vista (des de bons i foscos cels, és clar), i és que es troba a 2,2 milions d’anys llum. Val la pena intentar-ho, i amb prismàtics bufff!

M45, M32, doble cúmul i meteor Les plèiades M45, galàxia d'Andròmeda M31, doble cúmul de Perseu i un meteor a l'esquerra. 19/10/2014 - Llofriu (Girona). Samyang 14 f/2.8. Canon EOS 60D 3200ISO. 30s. Photoshop CS6. Galàxia M 31 d'Andròmeda 18-27/08/2009 - Observatori Can Duran, Palamós. Takahashi FSQ + Filtre IDAS LPS. Muntura Losmandy G11. Autoguiat amb refractor Lunatico EZG 60 + barlow Meade 2x amb Orion Starshoot II. Orion Starshoot Pro. 30 x 600 " = 5 h. Maxim DL 5 Pro (captura, guiat), DeepSkyStacker (apilat), Pleiades Pixinsight STD (processat)

Els dies 20. 21 i 22 podem tenir alguna sorpresa en forma de pluja d’estrelles. Es tracta de les Oriònides, originada per restes del cometa Halley i que gràcies a l’absència de lluna aquests dies ens pot donar fins a 10-15 meteors a la hora a finals de la nit. Abrigeu-vos!

També tenim el cometa C/2017 O1 (ASASSN) que ja presenta una estructura completa, amb coma i cua desenvolupades. Arribarà el periheli el dia 14 d’octubre i la seva màxima aproximació a la terra es produirà el 18 del mateix mes, moment en el qual pot arribar a una brillantor màxim proper a la magnitud 8 (visible amb prismàtics).

En quant els planetes, estigueu atents a l’alba amb Mart i Venus bastant a prop entre ells, caldrà matinar!:

 • Mercuri. Pràcticament impossible d’observar la seva proximitat al Sol
 • Venus. Visible des d’aproximadament dos hores abans de l’alba en l’horitzó est.
 • Mart. Visible abans de l’alba. A principis de mes a una mica menys de dos hores abans que el Sol; aquest temps es prolongarà segons avança el mes fins a començar a ser visible tres hores abans de la sortida del Sol.
 • Júpiter. Visible al capvespre però ja molt a prop del Sol i per tant molt baix en l’horitzó. A principis de mes tindrem només mitja hora per observar-ho un cop es posi el Sol i, a mitjans de mes, quedarà totalment ocult per la brillantor del mateix. Tornarà a ser visible a l’alba sobre el 7 de novembre. 
 • Saturn. Serà visible des del capvespre amb magnitud +0.5 i els anells inclinats 27º, el seu màxim; cada vegada es mostrarà més baix en l’horitzó conforme avanci el mes. El seu ocàs es produirà entre quatre hores i dos hores i mitja després de la posta del sol, a principis i finals de mes respectivament.
 • Urà. Començarà un veure’s per sobre de l’horitzó entorn de la posta de Sol i assolirà la seva altura màxima passada la mitja nit. Estarà en oposició el 19 amb magnitud +5.7 i 3.7″ de diàmetre.
 • Neptú. Visible des del capvespre a magnitud +7.8, a principis de mes arribarà a la seva màxima altura en el pas pel meridià a la mitja nit i escurçarà horaris fins a culminar al voltant de les 21:30.

 

La resta d’efemèrides del mes:

 • 5 Lluna plena, coneguda com la Lluna de sang i la Lluna de la collita d’aquest any, es produeix a les 20:46
 • 6 Urà és a 4,0 graus al nord-nord-oest de la Lluna a les 21:00
 • 8 El pic de la pluja de meteors de les Dracònides (10 a 30 per hora) es produeix a les 11:00; Mercuri està en una conjunció superior amb el Sol a les 21:00
 • 9 La Lluna és a 9.1 graus al sud-sud-est del cúmul obert brillant M45 (les Pleiades o Subaru) a les 4:00; la Lluna es troba en el perigeu,  32’34” des d’una distància de 366.856 quilòmetres, a les 7:33; la Lluna 0,6 graus al nord de la primera magnitud estrella Aldebaran (Alpha Tauri), amb una ocultació que té lloc a nord-oest de Canadà, Alaska i central i nord-est d’Àsia, a les 21:00
 • 11 La Lluna és a 4,8 graus al sud del cúmul obert brillant M35 a Gemini a les 10:00
 • 12 La Lluna és a 1,5 graus al nord de l’asteroide 8 Flora a les 2:00; quart creixent de la  Lluna es produeix a les 14:25; la Lluna és 9.2 graus al sud de la primera estrella de magnitud Pollux (Beta Geminorum) a les 23:00
 • 13 Mercuri és a 2,7 graus al nord-est de l’estrella de primera magnitud Spica (Alpha Virginis) a les 23:00; la Lluna a 2,6 graus al sud del cúmul obert brillant M44 (el Clúster del rusc o Praesepe) al Cranc a les 22:00.
 • 14 ;la Creu  Curtiss, un efecte d’il·luminació en forma de X situat entre els cràters Parry i Gambart, està previst que estigui en un punt mitjà a les 00:14; 
 • 15 La Lluna és a 0.20 graus al nord de la primera estrella de la magnitud Regulus (Alpha Leonis), amb una ocultació a l’Àfrica occidental, Cap Verd, la major part del Carib i la major part d’Amèrica del Nord, a les 13:00.
 • 17 Mart és 1,7 graus sud-sud-oest de la Lluna a les 13:00
 • 18 Venus és 1,9 graus al sud-sud-oest de la Lluna a les 4:00; Mercuri és de 0,93 graus al sud-sud-oest de Júpiter a les 10:00
 • 19 la Lluna és a 6,5 graus al nord-est de Spica a les 16:00; Urà (magnitud +5,7, mida aparent 3,7″) està a l’oposició a les 20:00; Lluna nova (llunació 1173) es produeix a les 21:12
 • 20 Júpiter és a 3,7 graus sud-sud-oest de la Lluna a les 7:00; Mercuri és a 5,0 graus sud-sud-oest de la Lluna a les 13:00
 • 21 Pic de la pluja de meteors Oriònides (15 per hora) es produeix a les 14:00
 • 23 La Lluna és a 9,3 graus al nord de la primera estrella de la magnitud Antares (Alpha Scorpii) a les 10:00
 • 24 Saturn és 3,2 graus al sud de la Lluna a les 14:00
 • 25 La Lluna està a l’apogeu, diàmetre de 29’29” des d’una distància de 405.152 quilòmetres, a les 4:00
 • 28 Es preveu que el Lunar X, també conegut com Purbach o Werner Cross, un efecte d’il·luminació amb forma de X que inclogui diverses valls i crestes entre els cràters La Caille, Blanchinus i Purbach, es produeix a les 12:51; el quart creixent de la lluna es produeix a les 00:22; El Cometa 96P / Machholz es troba al periheli (0.1239 unitats astronòmiques del Sol) a les 01:00; L’asteroide 2 Pallas (magnitud +8.3) està a l’oposició a les 18:00
 • 29 L’asteroide 7 Iris (magnitud +6.9) està a l’oposició a les 16:00
 • 30 Neptú és a 0,84 graus al nord-nord-oest de la Lluna, amb una ocultació que es produeix a l’extrem sud de l’Àfrica i la major part de l’Antàrtida, a les 23:00.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.