Efemèrides Estiu 2019

Sembla que li costa, però l’estiu arriba! Hi ha ganes de pantalons curts, samarretes de tires, i nits a la fresca! A més tenim un estiu amb una mica de tot per a gaudir-ne.

Preneu nota: planetes, pluges d’estrelles i de nou un eclipsi de lluna! (i per cert, a la tardor un trànsit de mercuri per davant del sol!)

Comencem per la lluna. Les llunes plenes d’aquest estiu seran els dies:

  • 17 de juny (dilluns)
  • 16 de juliol (dimarts) *
  • 15 d’agost (dijous)
  • 14 de setembre (dissabte)

A la de juliol a més tenim un eclipsi parcial de lluna, visible poc després de la sortida. Les hores que heu d’estar atents són les següents (hora local):

  • Inici penombra 20:43h
  • Posta de sol: 21:20h
  • Inici ombra: 22:01h
  • Màxim: 23:30h
  • Fi ombra: 00:59h
  • Fi penombra: 02:17h
Eclipsi parcial de lluna. 16/08/2008 – Llagostera (Girona). Zeiss 60 f/6 acromàtic. Canon EOS 300D a 100ISO. Muntura Meade LXD75 Adobe. Photoshop CS2

Tenint en compte la hora, i per l’experiència de l’eclipsi de l’estiu 2018 (Així va anar l’eclipsi de lluna), heu d’esperar a que es faci fosc per a poder apreciar-lo, és a dir a partir de les 23:00 aproximadament, suficient per a poder gaudir del màxim i la segona meitat. Busqueu algun lloc amb l’est sense obstacles (una platja encarada al mar és ideal!!), per exemple Sant Antoni de Calonge, el Port Pelegrí a Calella de Palafrugell, o la platja de Pals són bons llocs. Més endavant penjarem un article amb els detalls.

En quant els planetes, júpiter serà el rei de la nit. Està en oposició el 10 de juny, és a dir, estaran alineats el sol, la terra i el planeta gegant. A més estarà a la mínima distància dels darrers anys. Com el localitzem? Mireu cap a l’oest ben punt s’hagi post el sol per l’oest, el veureu a l’est i durant tota la nit ben brillant. I no patiu si no el podeu veure el dia 10, restarà així gairebé tot l’estiu! A més la nit del 9 al 10 d’agost estarà a dos dits (1,7º) de distància de la lluna, serà interessant de veure!

02/04/2015 – Observatori Can Duran, Palamós. Celestron C14 f/10. Càmera ASI 120MC. Promig 1500 imatges. Registax 5.1 i Photoshop CS6.

Però no serà l’únic! Saturn estarà en oposició el proper 9 de juliol, i mart el 2 de setembre. Mercuri tot i ser sempre difícil de veure per la seva proximitat al sol serà ben visible el 23 de juny després de la posta de sol.

Evidentment com cada estiu també tenim la visita de les Perseides, les conegudes com llàgrimes de Sant Llorenç. Tot i que el màxim caurà la nit del 12 al 13 d’agost i es preveu un màxim d’uns 110 meteors per hora, la presència de la lluna casi plena (serà plena el 15) farà que no es pugui gaudir en perfectes condicions i només es veuran els meteors més brillants. Tingueu en compte que seran visibles en menys mesura des del 17 de juliol al 24 d’agost.

Perseida entre núvols a la platja de Castell de Palamós. 12 d’agost de 2014. F. Pruneda

Tampoc oblidem les Delta aquàrides, visibles del 12 juliol al 19 agost amb un màxim de 20 meteors per hora la nit del 28 juliol.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/astroemp/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309