Eclipsi de lluna 20 de gener

El proper diumenge 20 de gener tenim un nou eclipsi de lluna, i serà pràcticament tot visible des de les nostres terres. Us n’explico els detalls.

Un eclipsi de lluna es produeix quan hi ha una alineament perfecte entre el sol, la terra i la lluna, per ordre, de tal forma que la terra obstaculitza la llum del sol que il·lumina el nostre satèl·lit. Això només pot passar en lluna plena. En aquestes condicions la lluna no queda negra com passa en un eclipsi de sol, sino que adquireix una tonalitat vermellosa. Això és culpa de la nostra atmosfera, que absorbeix els tons blavosos de la llum del sol però deixa passar els vermellosos (com passa en una sortida o posta de sol, que el veiem vermell).

En els eclipsis de lluna hi ha dues fases diferenciades, la ombra (U, de umbra) i la penombra (P). En el segon cas la lluna només s’enfosqueix lleugerament, difícil de veure, mentre que en la ombra la lluna es torna molt més fosca i vermella. En aquest cas diem que l’eclipsi està a la totalitat.

Un gran avantatge dels eclipsis de lluna respecte els de sol, és que tota la part de la terra que estigui de nit veurà l’eclipsi. En aquesta ocasió, les hores que hem de tenir present per a poder-lo veure són les següents (hora local, no heu de fer cap conversió):

  • P1 – inici penombra – 03:36:27h
  • U1 – inici ombra – 04:33:53
  • U2 – inici totalitat (lluna completament tapada) – 05:41:17
  • Màxim – 06:12:16
  • U3 – fi totalitat – 06:43:16
  • U4 – fi ombra – 07:50:40
  • La lluna es pon – 08:19:00
  • P4 – fi penombra – 08:48:04

Per tant, com podeu veure, tenim tot l’inici i gairebé la fi de l’eclipsi. Us recomano que estigueu atents entre el U1 i el U4, que serà quan es veurà bé un ocultament. Un exemple de l’eclipsi de lluna del 18/09/2015:

Què es necessita per a gaudir d’un eclipsi?

Fàcil, res de res! Durant un eclipsi de lluna aquesta està en fase de lluna plena, és a dir, que brilla molt, i mentre s’eclipsa es redueix la llum que emet (de fet que reflexa del sol), per tant no cal cap mena de protecció. Sí que us recomano prismàtics o telescopi de pocs augments per a gaudir-ne més detalladament. Això sí, abrigeu-vos! Farà fred.

I si la meteorologia ho permet, des d’Astronomia des de l’Empordà ho emetrem en directe per youtube al nostre canal. Estigueu atents per a properes novetats tant aquí com al nostre facebook, twitter i instagram!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/astroemp/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309