El proper dilluns 11 de novembre el planeta mercuri passarà per davant del sol. No és un fet habitual, però tampoc estrany, en aquest segle XXI se’n produeixen 16, dels quals 8 són visibles des de Catalunya. Anem a preparar-nos!

Un trànsit planetari es produeix quan un planeta passa per davant del sol, o com es diu tècnicament creua el disc solar. Això només pot passar amb Mercuri i Venus, que són planetes amb òrbites més properes al sol que la terra. Els de Venus són molt rars, es produeixen en cicles de 190 i 8 anys aproximadament, és a dir, 190-8-190-8… i el proper no el tindrem fins el 2117.

En canvi els de Mercuri segueixen uns cicles més irregulars, d’entre 3 i 12 anys. El darrer visible des de Catalunya va ser el 2016 i el futur serà el 2032. I el proper dilluns 11 toca!

ATENCIÓ!! Qualsevol intent d’observar el sol ha de ser efectuat amb el màxim de precaució i amb material adequat. Ulleres de sol, radiografies, cintes magnètiques i altres mètodes casolans poden causar lesions irreversibles als ulls. Cal usar filtres específics o mètodes indirectes com la projecció. (Diferents formes d’observar el sol amb telescopi)

Imatge cortesia de Xavier M. Jubier

Aquest trànsit serà visible a Amèrica, Europa, Àfrica i Àsia oriental. En veurem el principi i gran part fins que el sol es pongui, i tindrà una durada total de 5 hores i mitja:

  • Primer contacte: 13:35:17. Mercuri comença a ser visible davant del sol.
  • Segon contacte: 13:36:59. Tot mercuri davant del sol
  • Màxim: 16:19:23.
  • Posta de sol: 16:31:50.
  • Tercer contacte: 19:02:19. No visible.
  • Quart contacte: 19:04:00. No visible.

Per tant tenim la sobretaula i tarda del dilluns dia 11 ben ocupada!

I com es veurà?

Mercuri és molt petit, molt més que la terra, i estant a uns 100 milions de km encara més! El sol està a uns 150 milions de km, o 150.000.000 km), i el sol és gran, molt gran! Per tant el que veurem serà un puntet que creua el sol, com es veu en aquesta simulació:

Efectivament, el punt del mig és mercuri! https://www.osae.info

Des d’Astronomia des de l’Empordà l’emetrem en directe per internet des de Palafrugell, sempre que els núvols ho permetin! Estigueu atents a la web i a les xarxes socials per a més detalls, estarem en directe des de les 13:00!

Si voleu seguir-lo des de casa vostra, preneu nota! Podeu usar aparells de projecció com el Solarscope, o ulleres amb filtres solars com els Baader:

Observació del sol des de Palafrugell.
(C) Astroempordà 2011
Aquest serà l’equip per a la retransmissió en directe: telescopi SkyWatcher ED80, Canon EOS 60D, i en paral·lel Tair 3C sobre càmera ASI 120MC.
(C) Astroempordà 2016