Skip to content
  • Astrofotografia
  • Activitats i premsa
  • Info
  • Enllaços
  • La classe
  • Material
  • Contactar
  • A Instagram

Astronomia des de l'Empordà

Astronomia, fotografia i astrofotografia des de casa

  • Astrofotografia
  • Activitats i premsa
  • Info
  • Enllaços
  • La classe
  • Material
  • Contactar
  • A Instagram
  • Toggle search form

Diferents formes d’observar el sol amb telescopi

Posted on 12/12/201019/12/2010 By Francesc Pruneda 1 comentari a Diferents formes d’observar el sol amb telescopi

Per a poder observar el sol sempre s’han de tenir precaucions. La observació de l’astre rei de forma directa sempre s’ha de fer amb filtres adequats, una curta observació directa pot causar lesions irreversibles als ulls. I si usem telescopi, sempre posar filtres a l’objectiu, mai a l’ocular, ja que el telescopi concentra la llum i fa augmentar la temperatura de forma alarmant a l’interior del telescopi.

Però quin filtre usar? Al mercat tenim diverses alternatives adequades per a cada butxaca, entre aquestes avui n’hem analitzades 3: la làmina Baader, la làmina de polímer negre Thousand Oaks i el filtre H-alpha Lunt. Els tres s’han acoblat a un telescopi refractor de 90mm de diàmetre Baader Scopos.

El primer està fabricat per la marca alemanya Baader planetarium (http://www.baader-planetarium.com/) i rep el nom de Baader Astrosolar Film. És una làmina fina, semblant al paper d’alumini i relativament econòmica, 20€ el full DIN-A4.

La segona és una làmina de polímer negre de la marca Thousand Oaks (http://www.thousandoaksoptical.com/). És més resistent que la Baader, però també ofereix imatges més fosques i un color més real del sol. Sol ser econòmica també, similar a la Baader. També fabrica filtres en vidre de mides exactes per a cada telescopi sota demanda.

Finalment, el filtre H-alpha B600 de la marca Lunt. A diferència dels altres filtres, els H-alpha permeten veure més que la fotosfera solar, és a dir, més que simplement les taques de la superfície del sol. Aquests filtres permeten veure l’atmosfera, els filaments, fulguracions, protuberàncies i estructures diverses a la superfície del sol. En aquest cas, el filtre està compost per dues parts, un pre-filtre a l’objectiu, i el filtre H-alpha pròpiament dit que va a l’interior d’un prisme just abans de l’ocular. Aquest filtres donen molt més que els Baader i Thousank Oaks, però a un cost molt més elevat. Un kit complert de 50mm de diàmetre arirba fàcilment als 1.000 €.

I òpticament? A gustos colors. Aquesta imatge compara la mateixa zona del sol, amb les taques 1131 i 1133 avui mateix amb els tres filtres. Cal dir que pel Baader han calgut exposicions de 1ms, pel Thousand Oaks de 30ms i pel H-alpha de 20ms.

Quin tries?

Comparativa de filtres solars 12/12/2010 - Observatori Can Duran, Palamós. Baader Scopos clone APO 90 f/6.6. Filtres Baader astrosolar film, Thousand Oaks i Lunt H-alpha B600. Orion Starshoot Planetary & Autoguider. Registax 5 (apilat i capes), Photoshop CS4 (processat).

Print Friendly, PDF & EmailVersió per imprimir
Astrofotografia Tags:articles, Lunt B600 h-alpha, Orion SSPIAG, Scopos APO 90, sol

Navegació d'entrades

Previous Post: Primera foto de les gemínides
Next Post: Astroempordà a l’Espai terra

Related Posts

Grup de galàxies Leo1: M95, M96 i M105 (etc) Astrofotografia
Astrofoto: Nebulosa del casc de Thor Astrofotografia
Cúmuls M 35, NGC 2158 i mart, tres en un Astrofotografia
La lluna plena més petita de l’any Astrofotografia
Trànsit de la ISS des de França Astrofotografia
M 51 la galàxia whirlpool Astrofotografia

Deixa un comentari Cancel·la les respostes

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Cerca



Tuits de @astroemporda

STAR OF EUROPE ASTROPHOTOGRAPHY AWARDS 2015





IBSN: Internet Blog Serial Number 00-23-06-1980



Drets reservats


Creative Commons License
Aquesta web està sota llicència de Creative Commons.

Copyright © 2023 Astronomia des de l'Empordà.

Powered by PressBook Masonry Dark


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/astroemp/public_html/wp-includes/functions.php on line 5349