Welcome Mr. Q

No estic parlant de la pel·lícula John Q, sino d’una adquisició que es mereix presentació pròpia. Fa unes setmanes va ser la CCD, i ara el tub. No un tub, EL tub. Es tracta del conegudíssim FSQ de Takahashi.

És del 2004, quan encara es feien de fluorita (material actualment prohibit pel greu procés contaminant necessari per a fabricar-lo). Tot i ser “simplement” un telescopi de 106mm de diàmetre i 530 de focal, és un telescopi específic per a astrofotografia per disseny.

Està compost per 2 grups de 2 lents disseny Petzval que aporta un camp completament pla (i t’estalvies el corrector) a més de, gràcies a la fluorita, tenir zero cromatisme a diferència d’altres telescopis com el Vixen 120S o el 120NA.

Estèticament també sorprèn. Molt fi, acurat en el mínim detall. Sorprèn l’enfocador de 4″ (tot i ser de cremallera, millor quer molts Crayford que he provat), l’anella única però ample i segura, fins i tot la tapa es denota ben feta, sòlida. Això si, tot el conjunt pesa bastant, res a veure amb el apo de 90 Scopos.

Un cop muntat a la G11 fa goig, no es veu petit tot i que abans tenia el newton 200 f/4. Ara tinc un dilema, què en faré del 200? Ja veurem, però passo d’un bon tub per a astrofotografia a el millor.

Justament, i com no pot ser d’altra manera, avui diumenge hi ha hagut un cel espectacular. No podia ser divendres o dissabte, no, diumenge, després d’haver sortit i demà començo a treballar aviat, però el “mono” era massa gran. Poca humitat, tramuntana tota la nit i una temperatura de d’uns 14-15º, condicions excel·lents. Tenint en compte que ara per ara no tinc buscador posat (a l’espera del tub Lunatico) he improvitzat un buscador làser (la cinta aïllant fa miracles!). He apuntat al doble cúmul de perseu pensant en fer només 4 preses… però la muntura s’ha portat molt bé, més que mai, i he anat directament a fer 30 preses d’1 minut amb els seus darks.

Anava per tancar quan he apuntat a l’oest, i he centrat a Sadr, l’estrella central del Cigne. He estirat fins a 3 minuts i les estrelles aguantaven puntuals com mai, i amb aquest temps ja es veia la imatge plena de nebulositat. 10 imatges més i ara si, a dormir. Ara falta temps per a processar, a veure què surt!

One thought on “Welcome Mr. Q

  1. Moltes felicitats Francesc, Tot i que he fet una bona adquisició, em fas moltes dentetes
    Salut i bon cel per disfrutar-lo
    Carles

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/astroemp/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309