M 51 la galàxia whirlpool

El dimarts 16 de març vaig aprofitar una bona nit després de diverses setmanes per a intentar fer algunes imatges. Tot i que no és el més indicat pel Takahashi FSQ, vaig tornar a privar la galàxia Whirlpool M51. En total, i per fi sense problemes en l’autoguiat, vaig fer 18 fotos de 10 minuts arribant a les 3 hores. En acabar hauria pogut intentar alguna altra cosa, però la mandra i la son van poder amb mi!

M 51 Galàxia Whirlpool 16/03/2010 - Observatori Can Duran, Palamós. Takahashi FSQ + Filtre IDAS LPS. Muntura Losmandy G11. Autoguiat amb refractor Lunatico EZG 60 + barlow Meade 2x amb Orion Starshoot II. Orion Starshoot Pro. 18 x 600 " = 3h. Maxim DL 5 Pro (captura, guiat), DeepSkyStacker (apilat), Pleiades Pixinsight STD (processat)

Observatori Can Duran, Palamós – 16/03/2010.
Takahashi FSQ + Filtre IDAS LPS. Muntura Losmandy G11.
Autoguiat amb refractor Lunatico EZG 60 + barlow Meade 2x amb Orion Starshoot II.
Orion Starshoot Pro. 18 x 600 ” = 3h d’exposició.
Maxim DL 5 Pro (captura, guiat), DeepSkyStacker (apilat), Pleiades Pixinsight STD (processat)

Aquesta petita galàxia es troba a 23 milions d’anys llum de distància a la constel·lació de Canes Venatici (el gos caçador). Com que està molt cap al nord, es pot veure gairebé tot l’any. És una galàxia curiosa, amb telescopi (fins i tot amb prismàtics) es veu que realment són dues taques, com si tingués dos nuclis.

Es traca d’una galàxia principal amb una galàxia satèl·lit que interactuen per efecte de la gravetat. De fet, la part principal es coneix com NGC 5194 i la satèlit NGC 5195. Si la comparem amb la nostra, aquesta galàxia és la meitat de mida i també té la meitat de la seva massa.

Dades de la galàxia (TheSky 6):

Object name: M 51
Magnitude: 8,1
Equatorial: RA: 13h 30m 21s   Dec: +47°08’17″(current)
Size: 11,2 x 6,9
Object type: Spiral Galaxy
Source catalog: Messier Catalog
Number: 51
Other ID: NGC5194
Type: G

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.