Eclipsi de lluna pel 15 de juny

El proper dimecres 15 de juny es podrà observar un eclipsi total de Lluna des de tota Espanya. Encara que ens perdrem la primera fase parcial del fenomen, pel fet que el nostre satèl.lit estarà encara sota l’horitzó, tindrem una espectacular sortida de la Lluna sumida per complet en l’ombra terrestre a les 21:17 hora local a Palamós.

ACTUALITZAT: El camp dobservació serà al passeig de Sant Antoni de Calonge, just al costat del “Pont dels ànecs”. Hi serem a partir de les 20:30h. Podeu portar càmera de fotos, prismàtics i telescopi! Apunta’t al facebook!

Eclipsi total de lluna 21/02/2008 - Observatori Can Duran, Palamós. Baader Scopos clone APO 90 f/6.6. Canon EOS 300D a 100 ASA. 13 s. Photoshop CS2. Publicada a TV3: http://www.youtube.com/watch?v=dIADEa0_njg&feature=player_embedded
Eclipsi total de lluna del  21 de febrer de 2008. Foto: Francesc Pruneda

Des de la península la fase total començarà just quan aparegui per sobre l’horitzó, mentre que des de les Canàries ja sortirà totalment eclipsada. A partir d’aquest moment la Lluna anirà guanyant alçada i es podrà gaudir d’un gran espectacle i veure com la fase total arriba a la seva fi i comença de nou la fase parcial.

Per observar aquest tipus de fenòmens no cal situar-nos en llocs foscos. Des de qualsevol punt on tinguem bona visibilitat cap a l’horitzó est, és a dir, on puguem veure la sortida de la lluna pel mar. Encara que és visible a simple vista, recomanem l’ús de prismàtics o bé petits telescopis per gaudir encara més. Si teniu càmera fotogràfica es poden obtenir boniques instantànies al poder conjuntar la Lluna eclipsada amb algun objecte terrestre prop de l’horitzó, com en el nostre cas el poble de Palamós.

Fases de l'eclipsi de lluna
Per a tenir-ho perfectament controlat, us deixem les hores en temps local de les diferents fases de l’eclipsi:

  • Començament fase penombral: 19:24:34
  • Començament fase parcial: 20:22:56
  • Sortida de la lluna: 21:17:00
  • Començament fase total: 21:22:30
  • Fase central totalitat: 22:12:37
  • Fi fase total: 23:02:42
  • Fi fase parcial: 00:02:15
  • Fi fase penombral: 01:00:45

Com no podria ser d’una altra forma, Astronomia des de l’Empordà prepara una observació pública per tal de poder gaudir de l’eclipsi. Serà a partir de les 21:00h al passeig de Sant Antoni de Calonge, just al pont dels ànecs (a la desembocadura de la riera de Calonge). Hi haurà diversos prismàtics i telescopis per a poder veure la lluna en perfectes condicions. Seguiu les indicacions de Google Maps per arribar, hi ha molt aparcament per la zona. Si portes telescopi contacta amb nosaltres a aquí per a indicar-te com poder arribar amb el cotxe fins el mateix lloc d’observació.

 
Mostra un mapa més gran 

Pont dels ànecs al passeig de Sant Antoni de Calonge amb el mar al fons. La lluna sortirà pel costat dret del port
Pont dels ànecs al passeig de Sant Antoni de Calonge

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.