Trànsit de venus pel 6 de juny

Un trànsit de Venus és un dels fenòmens més estranys que podem veure, un cada 120 anys aproximadament. I el proper dia 6 de juny en tenim un a la vista. Te’l perdràs?

Trànsit de Venus 08/06/2004 13:06h LT - Escola Vedruna de Palamós. Intes MK-67 + filtre Baader. ToUcam pro SC. 200 imatges. K3CCD tools, Registax.
Foto del trànsit de venus del 8 de juny del 2004. Foto: F. Pruneda.

Un trànsit és el pas d’un planeta per davant del disc del sol, i en el nostre cas només en podem veure de mercuri i de venus, ja que són els planetes que es troben més a prop del sol que nosaltres. Els trànsits de mercuri es repeteixen en períodes de 3, 7, 10 i 13 anys, per exemple el proper serà el 9 de maig de 2016. Però mercuri és molt petit i no deixa de ser un puntet a la superfície del sol.

En el cas de venus és molt diferent. Per començar segueixen períodes de 243 anys de la següent forma: 105,5 – 8 – 121,5 – 8 anys. Estem a punt d’acabar un cicle, ja que el darrer va ser el 8 de juny de 2004 i el proper serà el 6 de juny de 2012.  És a dir, que després ja no n’hi haurà cap fins l’11 de desembre de 2117!

D’altra banda, venus és molt més gran i està molt més a prop nostre que mercuri, per tant ja es veu molt millor, i esdevé una imatge espectacular.

Quines seran les condicions d’observació pel proper 6 de juny?

A diferència del passat 2004, quan el trànsit es va poder veure completament des de les nostres terres, aquest nou trànsit serà visible gairebé a tot arreu excepte bona part d’Amèrica del sud, est d’Àfrica i bona part de la Península Ibèrica… és  a dir, que no estarem al millor lloc per a veure’l!

El trànsit començarà a les 00:09h i acabarà a les 6:49h  hora d’aquí, és a dir que la qüestió és saber a quina hora surt el sol. Accedint al següent enllaç, ens diuen que el sol sortirà a les 4:12 UTC (temps universal, com que estarem en horari d’estiu, cal sumar dues hores), és a dir, que seran les 6:12 hora local. Això només ens dóna 37 minuts d’observació de la part final del trànsit, veurem com venus ja estarà a punt de sortir del disc solar (de fet començarà a sortir-ne a les 6:31).

Gràfics de les condicions d’observació pel trànsit de venus del 6/06/2012

En aquestes condicions, que podem fer?

Doncs només hi ha tres solucions, i això sempre i quan el temps acompanyi!

D’una banda viatjar a algun dels llocs on es vegi completament el trànsit. Hi ha agències de viatges que es ofereixen aquesta classe de viatges, hi ha una àmplia oferta (podeu accedir a algunes a través de http://www.transitofvenus.org/june2012/travel)

La segona opció és la que us recomanem, observar el que es pugui!! Per tant hem de buscar un lloc per on es vegi sortir el sol pel mar, per intentar no perdre’ns cap detall. Com en ocasions similars, el lloc que triarem nosaltres és la terrassa de l’Hotel El Far, al costat del far de Sant Sebastià sobre Llafranc, a Palafrugell. Fàcil d’accedir-hi, aparcament, una terrassa i unes vistes excepcionals fan que sigui un lloc ideal.

I la tercera opció és intentat seguir-lo amb alguna de les múltiples webcams que hi haurà online oferint el trànsit quan aquí encara sigui de nit.

Com el podem observar?

Aquí també hem de vigilar. L’observació d’un trànsit suposa observar el sol, i com a tal hem de prendre precaucions. Podem usar diferents sistemes, com la projecció en una pantalla, o de forma directe amb filtres solars. Mai hem d’observar el sol directament sense protecció ni amb filtres no adequats, com radiografies, cintes magnètiques o ulleres de sol. Tens diferents mètodes d’observació directa al següent enllaç: http://www.astroemporda.net/2010/12/diferents-formes-dobservar-el-sol-amb-telescopi/

Observació del sol per projecció amb el Solarscope
La observació per projecció és segura i permet que diverses persones ho puguin veure alhora.
Observació amb ulleres Baader
Les ulleres amb filtre Baader (c) són una opció econòmica però no augmenten la imatge. Són més indicades per eclipsis, tot i que 100% segures.

La observació directa s'ha de fer amb filtres específics, com els H-alpha (de la foto) o amb làmines com la Baader(c) o la Thousand Oaks(c)


Les fotos són dels alumnes de 3r d’ESO de l’Escola Vedruna de Palamós que cursen l’assignatura optativa d’Astronomia durant un taller d’observació del sol.

La NASA va crear al seu dia un web complert per al seguiment del trànsit de 2004, i l’ha mantingut pel d’aquest any, per tant teniu tota l’informació necessària, curiositats, viatges, mètodes d’observació, aplicacions per a mòbils i mil coses mes al web http://transitofvenus.org/.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/astroemp/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309