Sortides d’observació del Vedruna de Palamós

Aquesta setmana he pogut gaudir d’una de les sessions d’observació més gratificants de l’any: les sortides d’observació amb alumnes de secundària. I és que el simple fet de reconèixer una constel·lació ja suposa un petit èxit!

Observació Escola Vedruna Palamós 23/10/2012 - Platja de Castell, Palamós. Canon IS 18-200 @18 f/5.6. Canon EOS 400D. 30s d'exposició. Photoshop CS4 i Topazz deNoise 5.
Primera observació Vedruna del primer grup, 23/10/2012.

Com el curs passat (i ja van 5!) a l’Escola Vedruna de Palamós tinc la sort de poder donar l’assignatura optativa d’Astronomia a 3r d’ESO. Des de l’aula però no es pot explicar o fer entendre de la millor manera possible els fenòmens que ocorren al cel nocturn. És per això que durant el curs fem una sèrie de sortdides d’observació nocturnes a la platja de Castell, a Palamós mateix, una per trimestre. La primera, que hem fet els dies 23 d’octubre i ahir 15 de novembre, es fa sense telescopi ni eines visuals de cap mena (ja que l’astronomia ha transcorregut 2000 anys sense telescopi, també ho havíem de fer nosaltres!), amb l’objectiu de reconèixer les constel·lacions uye hem vist a classe i posar en pràctica els diferents sistemes de coordenades.

A la primera sessió, la lluna va fer acte de presència, però no va ser obstacle per a identificar un bon grapat de constel·lacions i estrelles. Ahir encara va ser millor: no hi va haver lluna i si pluja d’estrelles! Aquests dies coincideix el fi de les tàurides i l’inici de les leònides, i durant una hora d’observació vam poder veure 3 meteors petits i un de molt brillant, creuant el zènit i justamenjt quan estàvem mirant aquella zona buscant la constel·lació d’andròmeda, fent que tothom exclamés un “Oooooooooo”. Un dels meteors més brillants de la temporada.

Observació Escola Vedruna Palamós 17/11/2012 - Platja de Castell, Palamós. Canon IS 18-200 @18 f/5.6. Canon EOS 400D 1600ASA. 12 x 30s d'exposició. Photoshop CS4 i Topazz deNoise 5.
Primera observació Vedruna del segon grup, 15/11/2012.

En resum, conceptes com constel·lacions, asterismes, estrelles circumpolars, àcimut, altura, declinació, ascenció recta i fins i tot planeta, han quedat (espero!) una mica més clars! Al febrer, la segona, ara ja ambprismàtics i  telescopi.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.