Setmana Santa a #laponiasueca part 1/2

Tot i que una mica tard, aquesta és la meva experiència d’un viatge que feia temps que volia fer, visitar el nord d’Europa, i en aquest cas la Lapònia Sueca! La setmana santa és un dels pocs moments de l’any que em puc permetre fer una escapadeta, i enguany el destí ha estat Skelleftea, al nord de Suècia.

L’objectiu era fotografiar aurores, estem en un màxim d’activitat solar i era una bona oportunitat. A més, gràcies a Ryanair el viatge resultava realment econòmic. El vol de Girona a Skelleftea directe sortia anada i tornada a uns 140€, facturant una maleta per els equips fotogràfics. Com que érem 4 persones, vam facturar-ne dues. Aquest vol no està disponible tot l’any, només a partir de primavera, i el nostre, el del 25 de març era el segon de la temporada. Tant abans com durant el viatge vam estar en contacte amb la gent de @LaponiaSueca, molt amables i amb un servei excel·lent!

Dia 1. Arribada. 

Aeroport d'Skelleftea

El vol sortia de Girona a les 6:45 i després de 4 hores de vol arribava puntual al petit aeroport d’Skelleftea. Tant bon punt vam arribar ens van rebre la gent de @LaponiaSueca amb una petita mostra de formatge típic de la zona, el Våsterbottens, unes guies, recollir el cotxe de lloguer i camí a la ciutat! Només són uns 17 km, la carretera està en perfectes condicions, tot i que hi ha neu i gel per tot arreu. Amb la guia que ens van donar tot és molt fàcil de trobar, directes a l’oficina de turisme on ens van atendre altra cop molt amablement i amb un anglès perfecte. A la mateixa oficina hi havia la Anna-Karin, que també parla un castellà excel·lent i ens va recomanar llocs a visitar, a on menjar, ens va fer els tràmits per a poder anar d’excursió amb raquetes de neu  i fins i tot ens va deixar els seus propis patins de gel!

Un salvavides a un riu gelat?

En arribar al hostel, el STF Hostel Skellefteå vam deixar el cotxe i ens vam dirigir a fer un volt pel costat del riu. Tot està ben nevat i gelat, el mateix riu és una carretera ple de marques d’esquís i motos de neu (és curiós que enlloc lloguen esquís ni patins, representa que tothom ja té els seus). Durant la “ruta” vam passar prop del restaurant que ens van recomanar per dinar, el Värdshus Nordanågården, un petit restaurant al costat del riu i del museu Nordanå amb una estètica molt tradicional, molt acollidor. Tot menjar típic de la zona, tipus buffet, amb diversos entrants, arròs amb llet, amanides, cigrons, peix marinat, sopa diferent cada dia, salmó, bacallà, porc rostit, i les típiques mandonguilles d’Ikea! Tot boníssim! Ens van tractar tant bé que vam decidir anar-hi a dinar cada dia. I per 90 corones cada un, uns 12 euros. A l’oficina d’informació ens van recomanar per sopar el Nygatan 57, més car i més fi, però el sopar el vam fer sempre al mateix hostal, ja que podíem fer ús d’una cuina comuna, on també esmorzàvem.

Bon menjar típic a Värdshus Nordanågården

Després de donar algunes voltes més, una dutxa, al súper a comprar (estava a 2 minuts en cotxe), sopar i a fer la primera sortida nocturna. Vam trobar un lloc al costat de la carretera a uns 15 minuts de l’hostal. Els programes que teníem al mòbil per a preveure aurores ens van anunciar que era possible veure’n aquella nit, però no va ser així. Unes quantes fotos a -10ºC i a dormir! (amb la sort de capturar un estel fugaç que vaig  veure a les fotos quan vaig tornar del viatge 🙂 )

Foto nocturna amb un estel fugaç i tot!

Dia 2. Visites per la zona. Far de Bjuröklubb i Igloohotel. 

El segon dia es lleva amb un sol radiant, com cada dia, i amb uns -5ºC. El sol de fet surt sobre les 6 del matí, pel que a les 9 la temperatura ja ha remuntat una mica. Dir que en ser un clima molt més sec que el que tenim a Catalunya, el fred s’aguanta molt més bé. Després d’esmorzar ens vam dirigir al far de Bjuröklubb, a menys d’una hora de camí. És un far situat en una península, amb el que ens vam dur una sorpresa… De fet el viatge va ser un descobriment de la zona. Tot molt pla, boscos a tot arreu, molt homogeni tot, poc trànsit (i una ràdio que repetia la mateixa música diverses vegades al dia!).

En algunes clapes es veien extensions de neu i gel enormes, en alguns casos ens vam parar a passejar per sobre la neu del que semblava un llac… i no era un llac, sinó el mar!! Acabem pujant al far, molt ben indicat, i amb unes vistes impressionants. De fet el mar gairebé ni es veia a la distància.

Caminant sobre les aigües... del mar!

A la tornada, una curiositat. Entre tant de blanc, les cases vermelles destaquen moltíssim, i més les bústies, de colors diferents!

Panoràmica al far de Bjuröklubb

Fent una parada a Skelleftea per dinar (com no a Värdshus) ens dirigim a l’Igloohotel, també a una horeta aproximadament (però en direcció contrària). El paisatge del viatge, el mateix (es va fer una mica aborrit), però en arribar a l’Igloohotel, sorpresa. Tancat 🙁 . De fet els dimarts no obren, i les visites guiades eren fins les 3 de la tarda, mentre que nosaltres vam arribar a les 5. Tornada a Skelleftea, sopar i dormir, no feia bon cel per a fer fotografia nocturna.

Amb tant de blanc, una mica de color!

Properament la resta del viatge!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.