Lluna creixent amb júpiter

Heu vist el cel avui? Amb un anticicló sobre nostre durant 5 o 7 dies més, es preveuen unes bones nits d’observació. Esperem que aguanti fins l’eclipsi de lluna del 25!

Aquests dies podrem veure com la lluna va guanyant brillantor mentre es va dirigint a la fase de lluna plena. Avui es podia veure una franja bastant generosa d’aquesta lluna creixent. He aprofitat per a fer unes fotos amb l’equip que faré servir per l’eclipsi parcial de lluna del 25 d’abril, i la sorpresa ha estat en allargar les exposicions pocs segons. Amb telescopi, amb dos segons d’exposició apareix tota la part no il·luminada pel sol, la coneguda com “llum de cendra“.

Lluna creixent 14/04/2013 - Palafrugell. Skywatcher 80ED f/7.5. Canon EOS 60D 800ASA. 2s. Adobe Photoshop CS6.

Però sobre la lluna hi havia un punt brillant que no era res més que júpiter, justament en conjunció mentre feia les fotos, amb 2º de separació. No em cabia a la foto amb el telescopi, així que he posat el teleobjectiu Canon IE 18-200 @ 200, allargant l’exposició no només apareixia la part de llum de cendra, sinó que sota júpiter es veuen dos puntets que són, el de sota, Calixto, i el de més a prop són Europa i Ganimedes tant junts que semblen un. Ío està tant a prop del planeta gegant que no es defineix.

Lluna creixent amb júpiter 14/04/2013 - Palafrugell. Canon IS 18-200 @ 200 f/5.6. Canon EOS 60D 400ASA. 5s. Adobe Photoshop CS6.

El company Xavier Miquel també ha sortit a observar per la seva banda. Llàstima que el vent ha fet acte de presència i l’observació s’ha quedat amb la lluna, júpiter i saturn:

Vaig fer proves amb la Lluna i un Binoview amb dos oculars de 17mm, va ser com caure dins la Lluna. Vaig mirar la part fosca de la Lluna, normalment sempre només mirem la part il·luminada, és impressionant poder observar on encara no toca la llum del Sol, i poder reconèixer la seva superfície. Ho recomano. Júpiter també va donar un bon resultat amb el Bino. S’haurà de provar amb oculars més bons. 

I entre mig del vent que no parava, tot i que algú va dir que al cap d’una estona quedaria calmat…..vaig començar la volta pels cúmuls ja que la claror de la Lluna no permetia poder esbrinar galàxies, i altres objectes més tènues.
Un cop va sortir Saturn i veien que el vent no calmava, va ser hora de recollir i anar a sopar.

Xavier t’espero el 25! 🙂

Un bon escalfament, seguiré practicant!

6 thoughts on “Lluna creixent amb júpiter

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.