Primera imatge Nova Delphinus

La notícia saltava el dijous passat quan es va descobrir aquesta explosió nova a la constel·lació del dofí, Delphinus. Entre els núvols (i alguna barbacoa improvitzada) no va ser fins ahir que vaig poder fotografiar-la, no sense problemes!!

Amb l’observatori encara desmantellat i esperant les peces per la nova muntura, vaig optar per fer servir la muntura Meade LXD75 i el tub Skywatcher 80ED, amb la Canon EOS 60D. L’avantatge d’ahir és que amb lluna, enfocar va ser d’allò més fàcil, i amb l’Autostar del LXD75 vaig acostar-me a la nova amb molta facilitat… el problema és: com distingeixes un punt d’un altre punt? És a dir, entre un camp estrellat, com saps quina és la nova?

Celestron C8 "Clockwork Orange" Telescopi Celestron C8. Restaurat el 2011 - Clockwork Orange. Schmidt Cassegrain de 203 mm de diàmetre (8") i 2030 mm de focal f/10.

Així que vaig haver d’entrar el camp visual aproximat a el programa TheSky, buscant les coordenades de la nova (que són AR 20:23:30.7, DEC + 20: 46:06 J2000), i entre això i l’ajuda de la carta estelar de la web Sky and telescope vaig veure que a prop de la nova hi havia una nebulosa planetària, la NGC 6905, així que el meu objectiu era trobar aquesta petita bola blava. Anant saltant d’estrella en estrella, per fi la vaig poder veure, amb exposicions de 10 segons a 3200 ASA (el bisensfi de la muntura està doblat per un cop i no podia allargar el seguiment…).

Mirant la pantalla de l’ordinador, la carta i la pantalla de la càmera, vaig suposar que la nova estaria dins de la foto, i quan vaig comparar estrella per estrella… BINGO! Ara només quedava fer tantes fotos com pogués per apilar-les, i un cop passat per Pixinsight STD i Photoshop CS6 per afegir alguna etiqueta, aquí està:

Nova a Delphinus, el dofí 18/08/2013 - Palafrugell. Canon EOS 60D 1600ASA. Skywatcher 80ED f/6.6. 60x10s = 10 minuts d'exposició. Pixinsight STD

Comparant el camp visual, i segons el que es va comentant a la xarxa, encara deu estar entorn magnitud 5, visible a simple vista (en llocs molt foscos) i millor amb prismàtics. Caldrà anar-la seguint els propers dies!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.