Informe perseides 2017

Ja han passat les perseides! Tot i que encara se’n poden veure fins a finals d’agost, el pic de les perseides ja ens ha visitat amb èxit!

Ho he de dir: aquests són els que realment s'ho van muntar més bé! Taula, àpat i vi esperant les perseides... bona organització! :D
Ho he de dir: aquests són els que realment s’ho van muntar més bé! Taula, àpat i vi esperant les perseides… bona organització! 😀

La nit del dissabte 12 al diumenge 13 era el previst pel màxim, i les previsions es van complir bastant bé, tot i que alguns medis no van acabar d’especificar. M’explico. Estava previst un màxim de 100 meteors a la hora, però això sempre és en perfectes condicions. Amb la contaminació lumínica, humitat i la lluna a partir de les 23:30 aproximadament, aquest valor va baixant. I dissabte com va anar?

Puc dir que ha estat un dels anys amb menys gent i menys perseids a la platja de Castell de Palamós, el punt de trobada habitual d’aquesta efemèride a la Costa Brava. Tot i això, unes 300 persones de mitjana ocupaven la sorra de la única platja verge que queda en aquesta zona. El sol es va pondre gairebé a les 21:00, i cap a les 22:00 ja era prou fosc per a veure bastantes estrelles. A les 22:15 vam fer una mica de xerrada amb un nombrós públic, de totes les edats i en tot moment molt atent i entregat. Només de començar un estel fugaç feia acte de presència… just darrera meu mentre feia les explicacions! La típica sort dels meteors… Uns 10 minuts d’explicació de on mirar, com es produeixen, precs i preguntes… i a gaudir del cel amb bona companyia!

A punt per a l'observació i caça!
A punt per a l’observació i caça!

El vent va parar, el cel era perfectament transparent i els perseids (o perseides, o llàgrimes de Sant Llorenç, o simplement meteors, que no meteorits…) no es  van fer esperar. Sobretot entre les 22:30 i les 23:30 va ser un no parar, tot i que molts eren ràpids i difícils de veure i sobretot fotografiar. Això sí, no va ser per intents! Ben bé una dotzena de càmeres intentant immortalitzar algun meteor repartides per la platja. Us recomano una visita al blog de Francesc Gutiérrez (Observant el cel) on podreu veure les seves fotos de la jornada, un plaer Francesc!

Perseid sobre el poblat ibèric de la Platja de Castell. 12/08/2017 - Platja de Castell, Palamós. Canon EOS 60D a 1600ISO. Samyiang 14 f/2.8. 20s d'exposició. Adobe Photoshop CS6.
Perseid sobre el poblat ibèric de la Platja de Castell. 12/08/2017 – Platja de Castell, Palamós. Canon EOS 60D a 1600ISO. Samyiang 14 f/2.8. 20s d’exposició. Adobe Photoshop CS6.

Com us deia, tot bé fins les 23:30, on va coincidir que va entrar molta humitat, va sortir la lluna i l’activitat de perseids va baixar dràsticament. Així que cap a la les 00:30 vam donar la jornada per acabada.

Deixeu-me dir que tot i que tenia previst tornar a Castell el dilluns 14 (per això he tardat en publicar el post) per problemes tècnics no va ser possible, però altres companys i seguidors del facebook (https://www.facebook.com/astroemporda) ens han comentat que la nit de diumenge també va ser molt activa!

Finalment recordeu que encara s’en poden veure les properes nits, sempre que la meteorologia ens respecti. 

Nota mental de cares a les perseides 2018: portar una tumbona de platja!

No és un estel fugaç! És la ISS (Estació Espacial Internacional) que va passar a primeres hores de la nit. Curiosament cada any repeteix! A l'esquerre es veu un traç molt petit, també es tracta d'un satèl·lit artificial
No és un estel fugaç! És la ISS (Estació Espacial Internacional) que va passar a primeres hores de la nit. Curiosament cada any repeteix! A l’esquerre es veu un traç molt petit, també es tracta d’un satèl·lit artificial

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.