Un cometa per Nadal: C/2014 Q2 (Lovejoy)

Qui no recorda la típica imatge de l’estrella de Nadal guiant els tres reis d’Orient? Doncs encara podrem tenir alguna estampa similar aquestes festes, tot i que en molta menor mesura.

De cometes se’n poden veure sovint, tot i que rarament en magnituds inferiors a 10, és a dir, amb telescopi, i normalment són petits punts una mica difosos que es mouen ràpidament nit rera nit. El cometa que ens interessa avui, el C/2014 Q2 (Lovejoy) podria ésser visible a simple vista, petit, però observable.

La trajectòria d’aquest objecte sobre l’esfera celeste farà que cada nit estigui a més altura sobre l’horitzó, al mateix temps cada vegada més brillant, és a dir, cada vegada més fàcil d’observar. Però a partir del 28 de desembre la Lluna començarà a estar present després de la mitjanit, dificultant amb la seva llum la visió del cometa. Així doncs, les millors nits per intentar observar seran les de divendres 26 i dissabte 27, al voltant de la mitjanit i després que es pongui la Lluna.

Per a nosaltres, actualment el cometa està situat en direcció sud a uns 20º d’altura sobre l’horitzó. Prenent com a referència la constel·lació d’Orió que justament també estarà cap al Sud, amb una simple triangulació entre les brillants estrelles Rigel i Sirius podrem localitzar fàcilment la zona en què es troba el cometa.

 

Agafeu els primàtics, pot ser un bon moment per a practicar i comprovareu que aquests aparells realment són una bona inversió per a iniciar-se i gaudir d’allò més amb l’astronomia.

Evidentment intentarem fotografiar-lo, us hi animeu? 😀

Cometa C/2014 E2 Jaques 31/07/2014 - Observatori Can Duran, Palamós. Takahashi FSQ 106N f/5. Filtre IDAS LPS. Muntura EQ6 Pro. Autoguiat amb refractor Lunatico EZG 60 + barlow Meade 2x amb Orion Starshoot DeepSpace II mono. Càmera QHY8L. 24 x 150 " = 60 min. Maxim DL 5 Pro (captura), DeepSkyStacker (apilat), Pleiades Pixinsight STD (processat).
Cometa C/2014 E2 Jaques, 31/07/2014. (C) Francesc Pruneda

Per cert, Bones festes!

Imatge i informació extreta de http://cometografia.es/

5 thoughts on “Un cometa per Nadal: C/2014 Q2 (Lovejoy)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.